Interactief inloggen

Interactief inloggen op een UGent server wil zeggen dat u op afstand toegang verkrijgt tot de server. Vervolgens kunt u gebruik maken van de server door commando's eigen aan die computer (bv. Unix commando's) in te geven.

Protocol

Secure Shell (SSH) is het protocol dat zorgt voor de encryptie van de data, waardoor uw wachtwoord niet kan worden onderschept. SSH vervangt de oudere protocollen zoals telnet en rlogin en is tevens de naam van het clientprogramma dat het protocol toepast.

SSH kan ook voor beveiligde bestandsoverdracht gebruikt worden, bv. door middel van het programma WinSCP (secure copy programma voor Windows).

Centrale schijfruimte benaderen

Centrale schijfruimte kan interactief benaderd worden, zowel op helios als (eventueel) op eigen Unix-omgevingen (Linux-client of vakgroepserver).
Let wel: mounten gebeurt niet meer standaard. U moet het dus zelf doen, op helios via newns of op een eigen Unix-omgeving via mount.cifs.

1. Interactieve toegang tot persoonlijke schijfruimte (H:-schijf)

• Connecteer met helios
    • Typ "newns -i" [enter]
      Volgende melding verschijnt: INFO: mount /files/gebruikersnaam
    • Geef uw wachtwoord in

Let op: Indien u uitzonderlijk nog gegevens hebt in uw $HOME op de vroegere allserv en/of genix server zullen ook deze filesystems gemount worden en ziet u volgende melding(en):
      INFO: mount /allserv/gebruikersnaam
      INFO: mount /genix/gebruikersnaam

• Ga naar de H:-schijf met het commando "cd /files/gebruikersnaam/home"

Let op: Indien u uitzonderlijk nog gegevens hebt in uw $HOME op de vroegere allserv en/of genix server gebruik de commando's "cd /allserv/gebruikersnaam" en/of "cd /genix/gebruikersnaam.

2. Interactieve toegang tot gedeelde schijfruimte (shares): op helios heeft u met het commando "newns -i" toegang tot de global namespace: "cd /files/gebruikersnaam".

3. Interactieve toegang tot persoonlijke webruimte (users.ugent.be) en gedeelde webruimte (webshares): hiervoor werd een server met de naam webssh opgezet.

• "ssh" naar webssh (inloggen met uw persoonlijk account)
    • voer dan "s2s sharenaam" uit

Let wel: u kunt op de server webssh geen andere filesystems mounten!