SSH

SSH (secure shell) is een programma dat u kan gebruiken om over het netwerk op een veilige manier in te loggen op een andere computer. Het verschil met bv. rlogin of telnet bestaat erin dat ssh veilige authenticatie en communicatie over onveilige kanalen voorziet. <\br> De sterke authenticatie zorgt ervoor dat aanvallen zoals het opvangen van plain-text wachtwoorden, IP-spoofing, manipulatie van data, enz. niet mogelijk zijn.

Voor gebruik op één van de servers van de DICT kan u zowel via het wachtwoord als via een RSA keyset werken. Het gebruik van SSH is het eenvoudigst via het wachtwoord.

U kan ssh gebruiken om vanop een eigen computer (thuis, in een vakgroep, home,...) in te loggen op een van de UGent servers.

SSH kan ook voor beveiligde bestandsoverdracht gebruikt worden, bv. door middel van het programma WinSCP (secure copy programma voor Windows).

Software:

• Unix: ssh is standaard aanwezig op onze Unix-server, meer info via man ssh.<\br> Indien u SSH wenst te installeren op een eigen Unix-server, dan vindt u daarover meer info op http://www.ayahuasca.net/ssh/ssh-faq.html
  • Windows: PuTTY