Bijlagen openen of opslaan

Bijlagen openen of opslaan

Veel e-mailberichten worden voorzien van een bijlage (attachment). Dat kunnen allerlei soorten bestanden zijn.

Bijlagen bij e-mails zijn heel gebruikelijk, maar helaas niet altijd in orde. Veel virussen worden verstuurd in de bijlagen van e-mails. Open dus nooit e-mails van onbekenden, en al helemaal niet als men in de mail erop aandringt dat u de bijlage opent. Mails met bijlagen van mensen die u kent leveren daarentegen doorgaans weinig risico op.

U kunt bijlagen rechtstreeks openen in uw e-mailclient OF u kunt ze opslaan in een map zodat u ze later kunt openen zonder dat u het bericht hoeft te zoeken waaraan ze waren toegevoegd.

In uw e-mailclient zijn berichten die bijlagen bevatten voorzien van een paperclip pictogram.

 • Open het bericht dat een bijlage bevat door erop te dubbelklikken in de berichtenlijst.
 • Dubbelklik op het pictogram voor de bestandsbijlage. Doe dit alleen als u de afzender van de e-mail kent en de bijlage vertrouwt!

  Afhankelijk van de instellingen van uw mail client wordt het bestand geopend
  OF verschijnt een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd of u het bestand wilt openen of opslaan op schijf.

 • Indien het dialoogvenster verschijnt, maak uw keuze
  • Als u ervoor kiest om de informatie direct te openen, wordt het bestand geopend in het product dat aan de bestandsindeling gekoppeld is.
  • Als u ervoor kiest om de informatie op te slaan in een bestand, typt u de bestandsnaam en selecteert u de gewenste locatie.

Als het openen van bijlagen niet lukt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een instelling die het openen van mogelijk riskante bestanden blokkeert.

Indien u de bijlage niet kunt openen omdat het product dat aan de bestandsindeling gekoppeld is niet op uw pc geïnstalleerd is, slaat u de bijlage (vb. pdf bestand) op, op uw C-schijf (lokaal) of op centrale schijfruimte ("share").

Tip: gebruik uw H-schijf (persoonlijke homedrive).

Vervolgens kunt u op Athena (waar de meest courante producten geïnstalleerd staan), via Homedrive het bestand openen. Het bestand wordt dan geopend met het product dat aan de bestandsindeling gekoppeld is (vb. het docx bestand wordt geopend met Microsoft Word ).