Spoofing: eigen adres als afzender

Spoofing: eigen adres als afzender

 1. U ontvangt e-mail berichten met uw eigen adres als afzender, met [SPAM] in de onderwerpregel.

  Wanneer u een e-mail krijgt van uw eigen naam, bent u misschien geneigd, deze e-mail te openen. Dit is met spam niet zo erg, maar steeds meer virussen worden ook zo verspreid. U kunt de mail het beste verwijderen en er niet op reageren.

  Het is minder eng dan het lijkt. Er is een naam voor: spoofing.

  Ieder willekeurig (bestaand) e-mailadres kan als afzender gebruikt worden, hier is geen beveiliging tegen. Spammers versturen e-mail zo goed als altijd met een afzender adres dat niet van hen is, maar wel echt bestaat. In sommige gevallen gebruiken ze het zelfde adres voor afzender en geadresseerde. In dit geval is dat helaas uw adres. Uw adres kan van het internet zijn geplukt (door een soort zoekmachine), maar het kan ook zijn dat iemand anders zijn PC besmet is met een programma dat e-mail adressen uitleest.

 2. U krijgt e-mails met foutmeldingen die aangeven dat een e-mail die u verstuurd hebt niet afgeleverd kon worden. U heeft die e-mail echter helemaal niet verstuurd.

  U kunt de mail het beste verwijderen en er niet op reageren.

  Spammers versturen e-mail zo goed als altijd met een afzender adres dat niet van hun is, maar wel echt bestaat. In dit geval is dat helaas uw adres. Als de spam e-mail niet afgeleverd kan worden, resulteert dat in een foutmelding ("bounce"). Die wordt gestuurd naar het adres dat als afzender werd opgegeven, uw adres dus.

Over het algemeen zult u van bovenstaande niet lang last van hebben omdat spammers elke keer andere adressen misbruiken. Het is voor ons helaas niet mogelijk om deze foutmeldingen op spam e-mails goed te scheiden van foutmeldingen die u wel zou willen ontvangen. Daarom wordt het ook niet gedaan.