Secure copy - WinSCP

Secure copy

U kan WinSCP installeren of het programma vanaf Athena (in de folder 'Academic') gebruiken.

WinSCP 3.7.6 is een secure copy programma voor Windows. Secure copy is een protocol waarmee u bestanden kan uitwisselen met de UGentNet servers. Secure copy vervangt de oude remote copy door gebruik te maken van het secure shell protocol. Voor Windows gebruikers is WinSCP een gebruiksvriendelijker alternatief voor FTP via TTSSH. Voor het uitwisselen van bestanden met helios dient u de versie 3.7.6 te gebruiken. Vorige versies zullen niet werken.

WinSCP 3.7.6 Installeren

• Download WinSCP 3.7.6
  • Aangeraden wordt, eerst alle lopende toepassingen af te sluiten, alvorens de installatieprocedure aan te vatten.
  • Dubbelklik op het bestand winscp375setup.exe op de plaats waar u het downloadde. De installatieprocedure wordt gestart.
  • Volg de vensters zoals hieronder aangegeven:
    • Kies bij het welcome-scherm Next
    • Lees de Licence Agreement en kies Next
    • Indien u bij Select Destination Location kan akkoord gaan met de voorgestelde installatie-lokatie, kies dan Next, indien gewenst kan u eerst nog de lokatie wijzigen.
    • Kies bij Select Components voor Next
    • Indien u bij Select Start Menu Folder kan akkoord gaan met de voorgestelde lokatie in uw start menu, kies dan Next, indien gewenst kan u eerst nog de lokatie wijzigen.
    • Kies bij Select Additional Tasks eventueel voor Create a desktop item For all users en kies Next
    • Kies bij Initial User Settings de gewenste User Interface en kies Next
    • Kies bij Ready To Install, indien u kan akkoord gaan met de gekozen instellingen voor Install

WinSCP 3.7.6 gebruiken

Als u WinSCP opstart dan krijgt u eerst een login dialoog te zien:

• Host Name : Geef de naam in van de server waarmee u een verbinding wil maken. (Let op: helios is de nieuwe interactieve unix/linux server ter vervanging van allserv en genix/eduserv.)
  • Username : Vul hier uw login in.
  • Password : Vul hier uw centraal UGentNet wachtwoord in.
  • Port Number : Voor verbindingen naar de DICT servers laat u deze optie op staan op 22.
  • Protocol : Selecteer SFTP
  • Dit zijn de basisinstellingen die u nodig heeft om in te loggen. Een aantal van de opties onder de andere tabbladen van de login-dialoog. worden verder besproken in de paragraaf geavanceerde opties.

De eerste keer dat u inlogt op een server zal u de volgende waarschuwing krijgen:

Winscp vraagt hier of hij de naam van de server mag opslaan in de Windows registry. Klik YES. De volgende keer dat u op die server inlogt zal u deze melding niet meer ontvangen.

Eens u ingelogd bent zal u, met de standaard instellingen, ongeveer het volgende venster te zien krijgen:

Zoals u kan zien toont het paneel aan de linkerkant de inhoud van de C: schijf. Het paneel aan de rechterkant geeft de inhoud van de home directory (in dit geval van de Helpdesk). Nu kan u met de muis bestanden aanklikken, selecteren en verslepen van en naar uw home directory maar WinSCP kan veel sneller en efficiënter gebruikt worden door de commandotoetsen te gebruiken. Onderaan in het WinSCP venster kan u zien welke commandos gebonden zijn aan de functietoetsen bovenaan uw klavier.

• Navigatie : Met de pijltjestoetsen kan u uw cursor op en neer bewegen binnen een paneel. De Enter toets opent de map waar de cursor op dat moment op staat, als u de cursor helemaal bovenaan de lijst plaatst op en dan op Enter drukt dan gaat u een niveau hoger in de mappenstructuur.
  • Tab : met de Tab toets verandert u het actieve paneel, u zal zien dat de blauwe balk van links naar rechts verspringt als u op Tab drukt.
  • Insert : U kan de Insert toets gebruiken om meerdere bestanden tegelijk te selecteren. U zal zien dat geselecteerde bestanden met een blauwe achtergrond weergegeven worden.
  • F2 : Rename : Met F2 kan u de naam van een map of bestand veranderen. Geef de nieuwe naam in en druk op Enter.
  • F5 : Copy : Als u F5 indrukt worden de geselecteerde bestanden gekopiëerd naar het andere paneel.
  • F6 : Move : De F6 toest verplaatst geselecteerde bestanden naar het andere paneel.
  • F7 : Create Directory : F7 maakt een nieuwe map aan in het actieve paneel.
  • F8 : Delete : F8 verwijdert geselecteerde mappen en bestanden in het actieve paneel.
  • F10 : Exit : F10 sluit Winscp af.

Permissies veranderen met WinSCP 3

De functie van de F9 toets Properties verdient een extra uitleg. Met WinSCP kan u namelijk eveneens de permissies van mappen en bestanden op de server aanpassen. WinSCP geeft de permissies weer in de kolom Rights. Die bestaan uit 3 blokken informatie van telkens 3 tekens. De tekens kunnen zijn r (read), w (write), x (execute) of - (functie niet aanwezig). Het eerste blok van 3 tekens staat voor de eigenaar van het bestand of de directory, het tweede staat voor de groep waartoe de eigenaar behoort en het derde voor alle anderen op het systeem. Zo zijn er 8 mogelijke permissiesets die van toepassing kunnen zijn op eigenaar, groep en anderen:

RightsInterpretatie
---geen permissies
--xalleen execute
-w-enkel write
-wxwrite en execute
r--enkel read
r-xread en execute
rw-read en write
rwxread, write en execute (volledige permissies)

Als u in WinSCP 3 een map selecteert en op F9 drukt krijgt u dit venster te zien.

Op deze manier kan u nu heel gemakkelijk de permissies voor owner, group en other van een bestand of map instellen door de gewenste permissies aan te vinken en dan op OK te klikken. De optie Set group, owner and permissions recursively zal enkel actief zijn als u de permissies van een map wenst in te stellen. Als u deze optie aanvinkt dan zullen alle submappen in de map die u aanpast dezelfde permissies krijgen als die map. Tip : als u bestanden of mappen naar de server kopiëert of verplaatst kan u de permissies ervan tegelijkertijd instellen door in het dialoogvenster op More te klikken.

Met de velden Group en Owner kan u de eigendom van een bestand of map overdragen naar een specifieke gebruiker of groep van gebruikers. Wees hier echter voorzichtig mee want als u het verkeerd aanpakt kan u uzelf de toegang tot een bestand ontzeggen.

WinSCP 3 is dus eveneens een gebruiksvriendelijk alternatief voor het commando chmod dat op de server uitgevoerd moet worden. Meer informatie over de functie van permissies kan u vinden op onze chmod pagina.

Geavanceerde Opties in WinSCP 3

WinSCP 3 met explorer interface als alternatief voor mounten.

Als u in de login dialoog, in de boomstructuur aan de linkerkant op Preferences klikt dan heeft u de keuze uit de standaard "Norton Commander" interface (waarvan de werking hierboven wordt beschreven) en "Explorer like". Als u voor de "Explorer like" interface kiest dan zal uw WinSCP sessie er uit zien als een gewoon Windows venster.

Dit voorbeeld zal voor gebruikers die veel gebruik maken van het mounten van hun netwerkschijf (soms beter gekend als "de H schijf") bekend overkomen. WinSCP 3 met de explorer interface biedt quasi dezelfde functionaliteit als mounten. U kan bestanden en mappen kopiëren door middel van drag & drop en ook alle keyboard shortcurts van Windows Explorer werden overgenomen.

De enige beperking in vergelijking met mounten is dat men geen extra schijf heeft (geen "H-schijf" dus) die rechtstreeks door andere programma's kan aangesproken worden.

Voor extra informatie over WinSCP kan u terecht op de WinSCP site.