Office365

Wat?

Office365 is een cloud pakket van Microsoft met toegang tot online-apps, 1TB opslagruimte op OneDrive for Business plus de voorziening om het Office pakket te installeren op je toestellen.

• Office365 wordt door UGent aangeboden aan studenten en medewerkers.
  • Je hebt een UGent account nodig.
  • De OneDrive for Business opslagruimte wordt door UGent beheerd.

Om gebruik te maken van Office 365, surf naar https://office.ugent.be en tik je UGent e-mailadres in. Je wordt omgeleid naar de UGent CAS login pagina. Meld je aan met je UGent loginnaam en wachtwoord.

Je UGent Office365 ID

Wanneer je je Office365 ID (gekoppeld aan UGent account) gebruikt, zie je dat aan een aantal details:

• OneDrive - UGent
  • OneDrive for Business
  • Office 365 for Business
  • Skype for Business

Office365: overzicht van de online apps/toepassingen

Let op: voor e-mail (voor medewerkers) gebruiken we de 'Exchange' omgeving. Documentatie zie: E-mail

Met de online-apps kan je maken, delen en samenwerken vanaf elke locatie. Een browser is het enige wat je nodig hebt. Bij de online-apps vind je de klassieke "Office" toepassingen: Word, Excel, PowerPoint.

Office Online

Office 365 bevat twee opties voor sociale functies voor ondernemingen: SharePoint en Yammer.

Office 365 bevat ook

Handleidingen Microsoft Office365

1. YouTube Filmpje: Werken in de cloud met Microsoft Office 365
  2. Wat is het verschil tussen Office 365 en Office 2016?
  3. Office voor bedrijven "Bekijk een overzicht van wat u met Office 365 kunt doen" external link icoon

Office 2016 installeren

Via Office 365 kan je Office 2016 installeren op je toestellen thuis.

Let op: ENKEL voor persoonlijke toestellen. Gebruik dit NIET voor Windows PC's van UGent op de werkplek.

Ga naar https://office.ugent.be en tik je UGent e-mailadres in. Je wordt omgeleid naar de UGent CAS login pagina. Meld je aan met je UGent loginnaam en wachtwoord.

TIPS: Office 2016 installeren op de persoonlijke PC of laptop - voor medewerkers en studenten

Je kan op (thuis)toestellen (= privé toestellen, met persoonlijke gegevens) legaal Office 2016 installeren.

1. Bij een uitgerolde PC (UGent notebook actie) kan je eerst informeren of je die opnieuw kan laten uitrollen (zoek op van wanneer die dateert, welk model het is) en bel met die info naar de shop. http://helpdesk.ugent.be/shop/. Als dat niet kan, volg je punt 2.
  2. Een ander toestel kan je gelijk zelf aanpakken, aan de hand van onderstaande uitleg.

Maak vooraf een back-up

LET OP: in beide gevallen moet je wel vooraf een back-up gemaakt hebben van je data. LEES dus EERST het volgende.

Er zijn 2 manieren om regelmatig een kopie van je gegevens te maken:

1. een back-up op een externe harde schijf
  2. een back-up bij een online dienst (in de "cloud")

Voor meer uitleg lees zeker: Maak back-ups! (www.safeonweb.be)

Wat heb je nodig?

1. een externe harde schijf
  2. (eventueel) een persoonlijke account bij Microsoft om jouw persoonlijke OneDrive te gebruiken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_OneDrive)

Een persoonlijke Microsoft-account: wat en waarom?

Misschien heb je al een persoonlijke Microsoft account. Dat is er een waarbij het e-mail adres eindigt op @hotmail.com of @live.be of @live.com of @outlook.com. Bij een persoonlijke Microsoft-account krijg je ook toegang tot Microsoft-services, van Office tot Outlook en Skype. Voor meer uitleg lees: https://www.microsoft.com/nl-be/account.

Je persoonlijke Microsoft account (Microsoft ID) gebruik je onder andere om op persoonlijke Microsoft toestellen/apps in te loggen, en bijvoorbeeld ook om apps uit de Windows Store te installeren. Dat gebeurt met je (oude) Hotmail, MSN, Windows live of outlook.com e-mail adres. Als je er geen hebt kan je er een aanmaken via https://account.microsoft.com "op basis van een eigen e-mailadres". (LET OP: gebruik hier NIET je UGent e-mail adres )

De reden waarom je op je (gedeelde) toestellen (een) extra account(s) nodig hebt, is INFORMATIEVEILIGHEID. In "Aandachtspunten voor veilig werken met IT-middelen" vind je o.a. dat indien gezinsleden of derden hetzelfde toestel gebruiken, dit moet gebeuren onder een afzonderlijke account.

Tip: maak een visueel onderscheid. Kies een andere profielfoto en thema voor je persoonlijke en voor je UGent Office365 ID.

Eens je back-up gemaakt is, kan je de Office 2016 installatie doen. Hierbij gebruik je je UGent account. Zie Office 2016 installeren voor instructies.