Aansluiten op UGentNet vanuit studentenhomes

Hoe gaat u concreet te werk?

1. Verbind uw computer met het netwerkaansluitpunt in uw kamer via een UTP-kabel (geen telefoonkabel!).
    Als u geen UTP-kabel heeft dient u die zelf te kopen.
    In de Homes Canterbury, Göttingen, Groningen en Uppsala zijn er 4 aansluitpunten per kamer: het laagste nummer is voor de internetaansluiting, het hoogste voor de telefoon.

2. Configureer uw computer zodat de IP-instellingen (IP-adres en DNS-serveradres) automatisch worden toegewezen.
    Dit is meestal standaard het geval.
    U kunt vervolgens surfen naar wachtwoord.UGent.be, helpdesk.ugent.be, Minerva, Athena en webmail.

In de studentenhomes Home Astrid, Home Heymans, Home Vermeylen, Home Bertha De Vriese, Home Fabiola, Home Boudewijn en de Homes Canterbury, Göttingen, Groningen en Uppsala is het niet nodig eerst een VPN-verbinding op te zetten om naar de volgende webpagina's of toepassingen te surfen:

3. Voor alle andere sites en webtoepassingen moet u eerst een VPN-verbinding gebruiken. Let op, voor VPN gelden er bandbreedtebeperkingen!

Extra

• Indien u na stap 3 niet naar http://helpdesk.ugent.be kan surfen, controleer dan of een IP-adres uit de range 172.16.X.X. is toegewezen aan uw toestel.

Dit doet u als volgt:
    - Windows 8 en 8.1 : windowstoets + r - Tik cmd in de zoekbox - geef het commando ipconfig /all op
    - Windows 7: Startknop - Tik cmd in de zoekbox - geef het commando ipconfig /all op
    - Windows Vista: Startknop - Uitvoeren - Open: cmd - geef het commando ipconfig /all op
    - WinXP/NT/2K: Start - Uitvoeren - cmd intikken - OK - commando ipconfig /all
    - Win95/98/mi: Start - Uitvoeren - commando winipcfg
    Indien het ip-adres niet begint met 172 neemt u contact op met de helpdesk.

• Aansluiten van twee computers in een UGent studentenhome

• Maatregelen tegen illegaal gebruik van het netwerk

• Beveilig uw computer!