Wat is VPN en waarvoor is het nodig?

Door het opzetten van een VPN (Virtual Private Network) verkrijgt u een beveiligde verbinding over het internet met het UGent netwerk.

Een aantal ICT-faciliteiten van UGent kunt u immers enkel gebruiken vanaf computers die aangesloten zijn op het UGentNet, zoals bijvoorbeeld:

• bepaalde bibliotheektoepassingen bv. Web of Science
  • het webformulier voor het wijzigen van uw wachtwoord
  • verbinden met netwerkschijven

Let wel! Vanaf een andere internetprovider heeft u geen VPN nodig voor: e-mail (via "webmail.UGent.be" of "owa.UGent.be"), Athena, de digitale leeromgeving Minerva en de UGent portaalsite www.ugent.be.

Om een VPN-verbinding op te kunnen zetten, dient u vooraf eenmalig een VPN client programma te installeren.

Wie in een studentenhome van de UGent verblijft zal een VPN-verbinding moeten opzetten om toegang te hebben tot het internet.

Zie ook: Een Virtual Private Network (VPN) opzetten en gebruiken