Federated Single Sign-On

Wat is Federated Single Sign-On?

Federated Single Sign-On zorgt ervoor dat u met één gebruikersaccount toegang kunt krijgen tot organisatieoverschrijdende toepassingen.
U kan met uw UGent loginnaam en wachtwoord inloggen op (web)toepassingen van vertrouwde organisaties.

Hoe werkt Federated Single Sign-On?

1. Met uw UGent loginnaam en wachtwoord kunt u gebruikmaken van de elektronische voorzieningen van UGent. U kunt zich - via CAS, de Centrale Authenticatie Service van UGent - aanmelden op beveiligde UGent-webpagina's. Dit heet authenticeren.

2. Wanneer u voor uw studies of werkzaamheden toegang nodig heeft tot een (web)toepassing van een vertrouwde organisatie, draagt UGent met uw toestemming informatie over uw identiteit over aan de vertrouwde organisatie.

3. Na ontvangst van deze informatie bepaalt deze of u toegang krijgt tot de gevraagde (web)toepassing. Als dat zo is, wordt u autorisatie verleend. Opnieuw authenticeren hoeft niet omdat de vertrouwde organisatie weet dat u reeds succesvol geauthenticeerd bent door UGent.

Wie kan Federated Single Sign-On gebruiken?

Iedereen met een UGent account kan Federated Single Sign-On gebruiken.
Wat u precies kunt doen hangt af van de operationele afspraken tussen UGent en de vertrouwde organisaties.

Hoe Federated Single Sign-On gebruiken?

• Surf naar de (web)toepassing van de vertrouwde organisatie.

• Klik op inloggen.
    U moet nu opgeven waar u vandaan komt, met andere woorden: bij welke instelling u zich authenticeert.

• Klik uw instelling op de lijst aan. We gebruiken "UGent" als voorbeeld.

• TIP: Om in de lijst te zoeken, kunt u gebruik maken van de zoekbox.

• Naast uw keuze ziet u een sterretje ster. Uw keuze wordt onthouden.

• Als u al eerder een keuze maakte op deze pagina, ziet u een hartje  hart naast uw keuze.
      Bovenaan de pagina ziet u de boodschap "U hebt eerder gekozen voor UGent".

TIP: uw hoeft niet meer in de lijst te kiezen: klik op de knop "Inloggen bij UGent".

• Als u nog niet ingelogd was, komt u op de centrale UGent login pagina terecht. Geef er uw UGent loginnaam en wachtwoord in.

• Als u bij UGent ingelogd bent, volgt het toestemmingsformulier.
    UGent vraagt toestemming om (tijdens het inloggen) informatie over uw identiteit door te geven aan de (web)toepassing van de vertrouwde organisatie die u wenst te gebruiken.

1. Kruis aan of u deze keuze permanent wilt onthouden: Onthoud

2. Klik de knop van uw keuze aan: Toestaan - Niet toestaan

• Indien u Toestaan heeft gekozen, komt u terecht op de (web)toepassing van de vertrouwde organisatie.
    Zo niet: krijgt u de melding "Geen toestemming gegeven. U heeft geen toestemming om informatie over uw identiteit door te geven aan deze vertrouwde organisatie. Keer terug naar het toestemmingsformulier."

Vertrouwde organisaties

Lijst van (toepassingen van) vertrouwde organisaties waar u met uw UGent loginnaam en wachtwoord kunt inloggen.