Bring Your Own Device (BYOD)

Bring Your Own Device (BYOD)?

Bring Your Own Device betekent letterlijk 'je eigen toestel meebrengen'. In een werkgerelateerde omgeving denken we spontaan aan een laptop, tablet of smartphone, al zijn er ook andere toepassingen mogelijk.

Welke toestellen?

Aan UGent gaat het om toestellen die NIET door DICT geconfigureerd ("uitgerold") werden: een eigen notebook, een thuis-PC, tablet, smartphone, etc. Ook laptops voor thuisgebruik die in het verleden aangeschaft werden via een "Notebookactie" horen hierbij.

BYOD: laptops

Om je eigen laptop aan UGent te gebruiken is het nodig dat je weet hoe dat moet en wat je eventueel op voorhand moet voorzien.

Een eigen laptop kopen

Hoe kies ik een (persoonlijke) laptop? Waar moet ik rekening mee houden? Zie: FAQ aankoop notebook

Een eigen laptop instellen voor UGent gebruik

• Draadloze verbinding maken met UGentNet

Kies het netwerk 'eduroam' en vul je loginnaam@ugent.be en je UGent wachtwoord in (VERGEET "@ugent.be" NIET).
    Zie ook: Eduroam voor UGent-personeel en -studenten

• De minimale vereisten op het gebied van software zijn dezelfde als voor een toestel waarmee je gaat telewerken.
  • Je kunt een aantal diensten heel gemakkelijk rechtstreeks via het web bereiken. Ze vereisen enkel uw UGent loginnaam en UGent wachtwoord. Voor andere diensten moet je vooraf software installeren en die juist instellen. Zie: Gebruik van IT-diensten
  • Afdrukken: vanuit een toepassing op Athena kan je afdrukken naar de standaard printer van jouw (lokale) PC, naar de "PDFCreator", een virtuele printer die bestanden als PDF opslaat, en naar de publiek beschikbare (Canon) kopieerapparaten (multifunctionals).
  • Opslag, toepassingen en taken: wat waarvoor gebruiken?

Microsoft toestellen/apps

• UGent biedt Office365 aan, voor studenten en medewerkers. Je hebt er een UGent account voor nodig: die is voor jou aangemaakt door DICT. Je UGent account is een school account (voor studenten) of een werk account (voor medewerkers).
  • Buiten de school of werk context kan je ook een persoonlijke Microsoft account hebben. Die account heb je zelf aangemaakt.

Om informatieveiligheid te garanderen, zijn op je (gedeelde) toestellen extra account(s) nodig. In "Aandachtspunten voor veilig werken met IT-middelen" vind je o.a. dat indien gezinsleden of derden hetzelfde toestel gebruiken, dit moet gebeuren onder een afzonderlijke account.

Zie ook:

Gerelateerde inhoud