Onderweg met je UGent laptop (voor medewerkers)

Wat is een UGent laptop?

Een "UGent laptop" is een "uitgerolde" laptop.
Het toestel is met een Windows besturingssysteem geïnstalleerd via het 'rollout'-systeem dat ontwikkeld en ondersteund wordt door de Directie ICT (DICT). Het toestel is ook opgenomen in het Active Directory domein UGent.be. Het is bedoeld voor gebruik op de werkplek en voor telewerk. Meestal zijn dit toestellen die aan UGent besteld en geleverd zijn, via een raamcontract.

Persoonlijke laptops die aangeschaft zijn voor gemengd (persoonlijk & professioneel) gebruik en niet door UGent "uitgerold" zijn en laptops aangeschaft via een Notebookactie horen hier niet bij.

Om je UGent laptop onderweg te gebruiken is het nodig dat je weet hoe dat moet en wat je eventueel op voorhand moet voorzien.

Gebruik in UGent gebouwen, met netwerkkabel

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Wanneer je je toestel wilt gebruiken in een gebouw van UGent, kan je vaak gebruik maken van de vaste netwerkbekabeling en de UTP-aansluitpunten. Je kan dan een netwerkkabel inpluggen in je laptop. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een leslokaal, of als je gaat flexwerken in een ander gebouw. Eens je de netwerkkabel hebt ingeplugd, werk je op precies dezelfde manier als op je "gewone" werkplek.

• Vergeet niet dat je toestel (met de adres gegevens van je "gewone" werkplek) geregistreerd moet zijn en dat je bij een permanente of langdurige verhuizing (vb. bij verbouwingen) de IP-registratie moet aanpassen.
  • Verbinding maken lukt niet? Wanneer je je toestel op een andere plek inplugt maak je gebruik van een "gastpool" van IP adressen. Uitzonderlijk kan het zijn dat al de gastpool IP adressen in gebruik zijn. Probeer in zo'n geval of je verbinding kunt maken met (Eduroam) wifi.

Zie ook:

Je aanmelden op je toestel

LET OP: de eerste keer dat je je aanmeldt op een "UGent laptop" moet die verbonden zijn met de vaste netwerkbekabeling. De eerste keer worden de domeinnaam, je loginnaam en het wachtwoord geëncrypteerd opgeslagen. Pas daarna kan je je zonder netwerkkabel aanmelden.

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Door de "eenmalige aanmelding" (Single Sign-On) moet je je maar één keer aanmelden om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen en middelen.
Zie ook:

Op een plek met Eduroam (WiFi)

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Wanneer je onderweg binnen het bereik bent van het draadloos netwerk Eduroam kan je daarmee verbinding maken. Dit kan bijvoorbeeld aan de UGent of bij andere bij Eduroam aanbieders zoals HoGent, HoWest, KUL, UA, de Stad Kortrijk enz. Op deze plekken kies je het netwerk 'eduroam' en vul je je loginnaam@ugent.be (of e-mailadres) en je UGent wachtwoord in (VERGEET "@ugent.be" NIET). Eens je verbinding is gemaakt, werk je op precies dezelfde manier als op je "gewone" werkplek.
Tip: test het gebruik van Eduroam op je laptop binnen de gebouwen van de UGent uit voor je vertrek.

Zie ook:

Je aanmelden op je toestel

LET OP: de eerste keer dat je je aanmeldt op een "UGent laptop" moet die verbonden zijn met de vaste netwerkbekabeling. De eerste keer worden de domeinnaam, je loginnaam en het wachtwoord geëncrypteerd opgeslagen. Pas daarna kan je je zonder netwerkkabel aanmelden.

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Door de "eenmalige aanmelding" (Single Sign-On) moet je je maar één keer aanmelden om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen en middelen.
Zie ook:

Gebruik op een plek met openbare WiFi

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Het UGent informatieveiligheidsbeleid vraagt om te werken op een netwerk dat voldoende beveiligd is. Draadloze publieke internettoegangspunten zijn vaak onvoldoende beveiligd. Hackers kunnen het gegevensverkeer over een onbeveiligd netwerk vrij gemakkelijk onderscheppen en meelezen.

• Let op als je toch op een publieke WiFi hotspot werkt. Geef de voorkeur aan netwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord, zoals bijvoorbeeld de hotspots die door je provider worden aangeboden bij je internet- of gsm-abonnement.
  • Eens je verbinding is gemaakt, moet je een VPN-verbinding opzetten. Dat is iets complexer maar heeft een aantal voordelen. Zodra je een VPN activeert wordt al je dataverkeer versleuteld, zodat anderen het niet kunnen bekijken.

Tip: geen vpn en toch veilig internetten buitenshuis? Schakel dan over op je mobiele data en gebruik het veilige 3G- en 4G-netwerk.

Je aanmelden op je toestel

LET OP: de eerste keer dat je je aanmeldt op een "UGent laptop" moet die verbonden zijn met de vaste netwerkbekabeling. De eerste keer worden de domeinnaam, je loginnaam en het wachtwoord geëncrypteerd opgeslagen. Pas daarna kan je je zonder netwerkkabel aanmelden.

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Door de "eenmalige aanmelding" (Single Sign-On) moet je je maar één keer aanmelden om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen en middelen.
Zie ook:

Gebruik thuis

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Thuis maak je verbinding met het netwerk van je internetprovider (via bekabeling of draadloos). Dit is in de regel goed beveiligd. Zie: Hoe een thuiskantoor opzetten?

Je aanmelden op je toestel

LET OP: de eerste keer dat je je aanmeldt op een "UGent laptop" moet die verbonden zijn met de vaste netwerkbekabeling. De eerste keer worden de domeinnaam, je loginnaam en het wachtwoord geëncrypteerd opgeslagen. Pas daarna kan je je zonder netwerkkabel aanmelden.

Je netwerkschijven worden niet automatisch aangekoppeld: je kan ze bereiken via Athena of aankoppelen nadat je VPN-verbinding hebt opgezet. Zie:

Gerelateerde inhoud