Onderweg met je UGent laptop (voor medewerkers)

Wat is een UGent laptop?

Een "UGent laptop" is een laptop die door DICT geconfigureerd ("uitgerold") is met een Windows besturingssysteem.
Deze toestellen zijn geïnstalleerd via de rollout en zijn opgenomen in het Active Directory domein UGent.be. Ze zijn bedoeld voor gebruik op de werkplek en voor telewerk. Meestal zijn dit toestellen die aan UGent besteld en geleverd zijn, via een raamcontract.

Persoonlijke laptops die aangeschaft zijn voor gemengd (persoonlijk & professioneel) gebruik en niet door UGent "uitgerold" zijn en laptops aangeschaft via een Notebookactie horen hier niet bij.

Om je UGent laptop onderweg te gebruiken is het nodig dat je weet hoe dat moet en wat je eventueel op voorhand moet voorzien.

• Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)
  • Je aanmelden op je toestel

Binnen UGent gebouwen

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Wanneer je je toestel wilt gebruiken in een gebouw van UGent, kan je vaak gebruik maken van de vaste netwerkbekabeling en de UTP-aansluitpunten. Je kan dan een netwerkkabel inpluggen in je laptop. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een leslokaal, of als je gaat flexwerken in een ander gebouw. Eens je de netwerkkabel hebt ingeplugd, werk je op precies dezelfde manier als op je "gewone" werkplek.

Vergeet niet dat je toestel geregistreerd moet zijn (met de adresgegevens van je "gewone" werkplek).

Zie ook:

Je aanmelden op je toestel

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Door de "eenmalige aanmelding" (Single Sign-On) moet je je maar één keer aanmelden om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen en middelen.
Zie ook:

Op een plek met Eduroam wifi

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Wanneer je onderweg binnen het bereik bent van het draadloos netwerk Eduroam kan je daarmee verbinding maken. Dit kan bijvoorbeeld aan de UGent of bij andere bij Eduroam aanbieders zoals HoGent, HoWest, KUL, UA, de Stad Kortrijk enz. Op deze plekken kies het netwerk 'eduroam' en vul je loginnaam@ugent.be en je UGent wachtwoord in (VERGEET "@ugent.be" NIET). Eens je verbinding is gemaakt, werk je op precies dezelfde manier als op je "gewone" werkplek.
Tip: test het gebruik van Eduroam op je laptop binnen de gebouwen van de UGent uit voor je vertrek.

Zie ook:

Je aanmelden op je toestel

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Door de "eenmalige aanmelding" (Single Sign-On) moet je je maar één keer aanmelden om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen en middelen.
Zie ook:

Op een plek met publieke wifi

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Het UGent informatieveiligheidsbeleid vraagt om te werken op een netwerk dat voldoende beveiligd is.

Let op als je toch op een publieke wifi hotspot werkt. Draadloze publieke internettoegangspunten zijn vaak onvoldoende beveiligd. Hackers kunnen het gegevensverkeer over een onbeveiligd netwerk vrij gemakkelijk onderscheppen en meelezen.

Je kan best een VPN-verbinding opzetten. Dat is iets complexer maar heeft een aantal voordelen op gebied van beveiliging.

Thuis

Verbinding maken met het UGent netwerk (UGentNet)

Thuis maak je verbinding met het netwerk van je internetprovider (via bekabeling of draadloos). Dit is in de regel goed beveiligd. Zie: Hoe een thuiskantoor opzetten?

Je aanmelden op je toestel

Je aanmelden op je toestel doe je met je UGent loginnaam en wachtwoord. Omdat je toestel zich niet het Active Directory domein UGent.be bevindt, zal je een melding te zien krijgen over je "zwervend profiel" (roaming profile).

Je netwerkschijven worden niet automatisch aangekoppeld: je kan ze bereiken via Athena of aankoppelen nadat je VPN-verbinding hebt opgezet. Zie:

Gerelateerde inhoud