Praktische informatie bij telewerken

Hoe een thuiskantoor opzetten?

(Minimum) vereisten: wat heeft u nodig, waar moet u rekening mee houden.

1. Toestellen (hardware): telefoon, computer (minimale vereisten)

• Om te telefoneren heeft u een mobiele telefoon (gsm, smartphone) of een vaste telefoon nodig.
    • Voor internet bij u thuis heeft u een modem nodig. Meestal hoort die bij uw internet abonnement.
    • U heeft ook een een laptop of een vaste computer nodig.

Gebruik geen Windows XP In overeenstemming met het informatieveiligheidsbeleid van de UGent mogen Windows XP PC’s niet meer worden aangesloten op het netwerk van de UGent. Meer weten? Zie: Microsoft Windows - Beleid aan de UGent

2. Netwerkverbinding (minimale vereisten) (voor toegang tot het UGent-netwerk via het internet)

Voor toegang tot het internet bij u thuis heeft u een internet abonnement (met modem) nodig. Dat wordt aangeboden door tal van internetproviders. external link icoon Iedere standaard netwerkverbinding is goed genoeg. Indien u een draadloos netwerk (wifi) gebruikt, dient u te zorgen voor een goed bereik.

Beveilig je wifi netwerk thuis! Zo kan niemand, of het nu cybercriminelen of je buren zijn, gebruik maken van je draadloos internet.

• Wijzig het apparaatwachtwoord van je "Access Point" of wireless router.
    • Kies een wachtwoord voor je draadloze netwerk (netwerknaam/SSID).

Tip: hoe dit moet vind je in de (online) documentatie van je internetprovider.

Gebruik je een wifi versterker (wifi repeater, powerline-adapter) dan moet je ook hier het apparaatwachtwoord en het wachtwoord voor je netwerknaam/SSID aanpassen. Hoe dit moet vind je in de (online) documentatie bij je toestel.

3. Software (minimale vereisten)

• Op uw toestel(len) heeft u een Citrix client programma nodig om de software op Athena.ugent.be te kunnen gebruiken.
    • Op uw toestel(len) heeft u een VPN client programma nodig indien u VPN wilt gebruiken.
    • Indien u gebruik maakt van Unified communications (UC aan de UGent) heeft u op uw toestel(len) een OpenScape UC client programma nodig.
    • Indien u gebruik maakt van instant messaging (chat) en vergaderen met Skype for Business heeft u op uw toestel(len) een Microsoft Skype for Business client programma nodig (plus een goede headset en een ingebouwde webcamera).

Zie ook:

Veilig telewerken

Regelgeving en kader Veilig telewerken en informatieveiligheid sleutel-icoon

Gebruik van IT-diensten

U kunt een aantal diensten heel gemakkelijk rechtstreeks via het web bereiken. Ze vereisen enkel uw UGent loginnaam en UGent wachtwoord.

Voor andere diensten moet u vooraf software installeren en die juist instellen:

• Via Athena kunt u software gebruiken waarvoor UGent een licentie heeft. Om de software op Athena te kunnen gebruiken, heeft u op uw toestel een Citrix client programma nodig. Op het werk staat die standaard geïnstalleerd, thuis zult u die zelf moeten installeren. Als de Citrix client nog niet geïnstalleerd is, moet dit eerst gebeuren. Uitleg omtrent het downloaden en installeren van deze software vindt u op "Citrix client installeren"
  • U kan van buiten de UGent (via het internet) toegang krijgen tot het UGent-netwerk. Daarvoor is een VPN-verbinding vereist. Om een VPN-verbinding op te kunnen zetten, dient u vooraf eenmalig een VPN client programma te installeren. Zie: Een Virtual Private Network (VPN) opzetten en gebruiken . U heeft geen VPN nodig voor Athena.ugent.be, e-mail (via "webmail.UGent.be" of "owa.UGent.be"), de digitale leeromgeving Minerva en de UGent portaalsite www.ugent.be.
  • Voor Skype for Business heeft u op uw toestel(len) een Skype for Business client programma nodig. Wanneer deze software niet op uw toestel aanwezig is, zal u die moeten installeren.

Gerelateerde inhoud