Eduroam: gedetailleerde instellingen

Technische info

De instellingen voor Eduroam (voorkeursnetwerk) aan UGent zijn de volgende:

Gedetailleerde instellingen voor:

Om te verbinden dient u onderstaande stappen te volgen die voor uw toestel en/of OS van toepassing zijn.

Windows 10
Windows 8.1
Mac OS X 10.7 en hoger
Mac OS X 10.6 en lager
Ubuntu
Chrome OS

Android smartphone
iPad en iPhone
Windows Phone 8
Blackberry (niet ondersteund)

Bij problemen...

Windows 10

Indien u reeds in het verleden gebruik gemaakt hebt van het eduroam netwerk, zal u het bestaande eduroam profiel eerst moeten verwijderen.

1. Selecteer het Wi-Fi-netwerk pictogram op de taakbalk en selecteer vervolgens Netwerk en internet.
  2. Selecteer Wi-Fi en vervolgens Bekende netwerken beheren.
  3. Selecteer eduroam en kies vervolgens Vergeten.

Wanneer de gebruikelijke methode zoals beschreven op deze pagina niet werkt, kan u eduroam ook handmatig toevoegen.

1. Klik op 'Configuratiescherm', dan op 'Netwerkcentrum' (Network and Sharing Center).
  2. Klik op 'Een nieuwe verbinding of netwerk instellen' (Set up a new connection or network).
  3. Klik op 'Handmatig verbinding met een draadloos netwerk maken' (Manually connect to a wireless network), 'Volgende' (Next).
  4. Bij 'Netwerknaam' vult u 'eduroam' in.
  5. Kies bij Beveiligingstype voor 'WPA2-Enterprise'.
  6. Kies bij Versleutelingstype voor 'AES'.
  7. Beveiligingssleutel (Security Key) kunt u leeg laten.
  8. Vink 'Deze verbinding automatisch starten' aan.
  9. Klik op 'Volgende' (Next).
  10. Een bevestigingsscherm verschijnt. Klik op 'Verbindingsinstellingen wijzigen' (Change connection settings).
  11. Op het tabblad 'Verbinding' (Connection) hoeft u niets aan te passen. Ga naar het tabblad 'Beveiliging' (Security).
  12. U ziet er een vinkje waarbij aangeboden wordt om het wachtwoord op te slaan, zodat u dit niet steeds opnieuw moet opgeven.
  13. Kies bij 'Selecteer een methode voor netwerkauthenticatie' (Choose a network authentication method) voor 'Microsoft: Protected EAP (PEAP)'.
  14. Klik op 'Instellingen'.
  15. Vink 'Het certificaat valideren om de identiteit van de server te verifieren' (Validate server certificate) aan.
  16. Klik op de 'Configureer' (Configure) knop naast 'Beveiligd wachtwoord (EAP-MSCHAP v2)' (Secured password (EAP-MSCHAP v2)).
  17. Schakel 'Automatisch mijn Windows-aanmeldingsnaam en -wachtwoord gebruiken' (Automatically use my Windows logon name and password) uit.
  18. Klik op 'OK' en 'Sluiten' om de openstaande vensters een voor een te sluiten.

U kunt nu verbinding maken met Eduroam. Alle instellingen die u hebt gemaakt, worden opgeslagen in de computer en moeten niet opnieuw ingevoerd worden wanneer u verbinding maakt.

19. Klik in de lijst met beschikbare draadloze netwerken op 'eduroam' en klik op 'verbinding maken'.
  20. Geef uw loginnaam, met daarachter @ugent.be in, dus: loginnaam@ugent.be (bijvoorbeeld jtmaes@ugent.be).
  21. Geef bijhorend wachtwoord in. Bevestig met 'OK'.

Windows 10 Home Edition indien u problemen ondervindt

Volgende procedure kan een oplossing zijn.

1. Verwijder het bestaande eduroam netwerk volgens de procedure die hierboven beschreven is.
  2. Voeg daarna het Eduroam profiel terug manueel toe.
  3. Start een opdrachtprompt als administrator. Dit doe je als volgt:
    1. Klik op de Start knop
    2. Type cmd. Rechts zul je de Opdrachtprompt zien verschijnen bij de zoek resultaten
    3. Klik rechts op Opdrachtprompt
    4. Kies "Uitvoeren als administrator"
    5. Voer onderstaande opdracht uit in het geopende opdrachtprompt
      reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\RasMan\PPP\EAP\13" /v "TlsVersion" /t REG_DWORD /d "0x3c0" /f
  4. Probeer opnieuw verbinding te maken.

Windows 8.1

Indien u reeds in het verleden gebruik gemaakt hebt van het eduroam netwerk, zal u het bestaande eduroam profiel eerst moeten verwijderen.

1. Ga met de muis naar de rechter onderkant van het scherm.
  2. Kies voor instellingen.
  3. Kies helemaal onderin voor PC-instellingen wijzigen
  4. Open PC-instellingen en ga vervolgens naar het onderdeel Netwerk.
  5. Kies voor Bekende netwerken beheren
  6. Selecteer eduroam en kies voor Niet onthouden.

Wanneer de gebruikelijke methode zoals beschreven op deze pagina niet werkt, kan u eduroam ook handmatig toevoegen.

1. Klik op 'Configuratiescherm', dan op 'Netwerkcentrum' (Network and Sharing Center).
  2. Klik op 'Een nieuwe verbinding of netwerk instellen' (Set up a new connection or network).
  3. Klik op 'Handmatig verbinding met een draadloos netwerk maken' (Manually connect to a wireless network), 'Volgende' (Next).
  4. Bij 'Netwerknaam' vult u 'eduroam' in.
  5. Kies bij Beveiligingstype voor 'WPA2-Enterprise'.
  6. Kies bij Versleutelingstype voor 'AES'.
  7. Beveiligingssleutel (Security Key) kunt u leeg laten.
  8. Vink 'Deze verbinding automatisch starten' aan.
  9. Klik op 'Volgende' (Next).
  10. Een bevestigingsscherm verschijnt. Klik op 'Verbindingsinstellingen wijzigen' (Change connection settings).
  11. Op het tabblad 'Verbinding' (Connection) hoeft u niets aan te passen. Ga naar het tabblad 'Beveiliging' (Security).
  12. U ziet er een vinkje waarbij aangeboden wordt om het wachtwoord op te slaan, zodat u dit niet steeds opnieuw moet opgeven.
  13. Kies bij 'Selecteer een methode voor netwerkauthenticatie' (Choose a network authentication method) voor 'Microsoft: Protected EAP (PEAP)'.
  14. Klik op 'Instellingen'.
  15. Vink 'Het certificaat valideren om de identiteit van de server te verifieren' (Validate server certificate) aan.
  16. Klik op de 'Configureer' (Configure) knop naast 'Beveiligd wachtwoord (EAP-MSCHAP v2)' (Secured password (EAP-MSCHAP v2)).
  17. Schakel 'Automatisch mijn Windows-aanmeldingsnaam en -wachtwoord gebruiken' (Automatically use my Windows logon name and password) uit.
  18. Klik op 'OK' en 'Sluiten' om de openstaande vensters een voor een te sluiten.

U kunt nu verbinding maken met Eduroam. Alle instellingen die u hebt gemaakt, worden opgeslagen in de computer en moeten niet opnieuw ingevoerd worden wanneer u verbinding maakt.

19. Klik in de lijst met beschikbare draadloze netwerken op 'eduroam' en klik op 'verbinding maken'.
  20. Geef uw loginnaam, met daarachter @ugent.be in, dus: loginnaam@ugent.be (bijvoorbeeld jtmaes@ugent.be).
  21. Geef bijhorend wachtwoord in. Bevestig met 'OK'.

Mac OS X 10.7 en hoger

U kunt nazien of u correct verbonden bent met Eduroam door op het draadloze netwerk icoon in de statusbalk (bovenaan) te klikken.

Mac OS X 10.6 en lager

U kunt nazien of u correct verbonden bent met Eduroam door op het draadloze netwerk icoon in de statusbalk (bovenaan) te klikken.

Ubuntu

Als de Network Manager nog niet geïnstalleerd is, dient u dit eerst te doen.

Schermafbeeldingen voor Ubuntu.

ChromeOS

Android

iPhone/iPad

Windows Phone 8

Blackberry (niet ondersteund)

Z10

Indien u het certificaat moet importeren, volg dan de stappen beschreven in "Import a certificate from your computer". Let op: in het geval u geen certs folder vindt, kopieer het certificaat in de downloads folder. Importeer het van daaruit, volgens de stappen beschreven in de link hierboven.

Curve

De instellingen werken mogelijk niet voor alle modellen.

Probleem?

Ik kan geen verbinding maken.