Spam en phishing

Spam & phishing

Wat is spam?

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste e-mail (en ongewenste reclameboodschappen op websites). Kenmerken van spamberichten:

Spam wordt zo goed mogelijk gedetecteerd en spamberichten worden in het subject gemarkeerd met [SPAM].
Meer maatregelen die DICT neemt om spam tegen te gaan.
Hoe spam melden.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze bv. te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website en ze daar - nietsvermoedend - te laten inloggen met hun loginnaam en wachtwoord (of hun creditcard-nummer). Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien.

Er worden regelmatig phishing-berichten verstuurd naar UGent e-mailadressen.
De bedoeling is simpel: uw loginnaam en wachtwoord opvragen om misbruik te maken van uw account, door bv. met uw account spam te gaan versturen of onrechtmatig toegang te krijgen tot uw UGent-toepassingen zoals Oasis, Minerva, Athena of SAP.

De UGent zal nooit uw accountgegevens opvragen via e-mail!

Als er via e-mail naar accountgegevens (loginnaam, wachtwoord, codes, ...) wordt gevraagd (ook via verwijzing naar een website) gaat het altijd om phishing.

Als u twijfelt aan de echtheid van een e-mail, neem dan contact op met de helpdesk.

Hoe phishing melden.

Voorbeeld van een phishing-bericht

Deze e-mail verwijst naar volgende imitatie van onze webmail (aan de URL kan u zien dat deze niet klopt).

Een ander voorbeeld:

From: UNIVERSITEIT GENT
To:	undisclosed-recipients:;
Subject: WEBMAIL ACCOUNT SUBSCRIBER{WEBMAIL.CAGE.UGENT.BE}
Created: 05/04/2009 20:25:04
Mailclient: Internet Messaging Program (IMP) H3 (4.2-RC3)
This message was written in a character set other than your own.
If it is not displayed correctly, click here to open it in a new window.

WEBMAIL USERS Onderhoud Communicatie.

Dit e-mail klantenservice en web mail user wij sturen naar
Web User Accounts Eigenaar voor veiligheid elk. we hebben
als gevolg van congestie anonieme registratie van de rekeningen, zodat we
nauwe sommige rekeningen en uw account is onder andere te schrappen.
Wij zijn het verzenden van deze e-mail, zodat u kunt controleren en laten we
weten als u nog gebruik wilt maken van deze account. Als u nog steeds
geïnteresseerd
Bevestig je account door het vullen van de ruimte below.Your naam,
wachtwoord en uw land informatie noodzakelijk zou zijn om uw account
te verifiëren.

Als gevolg van congestie op de website alle gebruikers en het
verwijderen van alle ongebruikte
Accounts Webmail zou de sluiting van alle ongebruikte Accounts, U
     te bevestigen dat uw e-mail door het invullen van uw login
Informatie hieronder te klikken na het antwoord, of uw rekening zal worden
opgeschort om veiligheidsredenen.

* Gebruikersnaam: ................
* Wachtwoord: .......................
* Land of gebied: ................

Waarschuwing! Account eigenaar die weigert te updaten van uw account na
     ontvangst van deze waarschuwing verliest zijn account permanent.

Hoogachting,
Webmail Help Team

----------------------------------------------------------------
This message was sent using IMP, the Internet Messaging Program.