Secure copy - WinSCP

Secure copy

U kan WinSCP installeren of het programma vanaf Athena (in de folder 'Academic') gebruiken.

WinSCP 3.7.6 is een secure copy programma voor Windows. Secure copy is een protocol waarmee u bestanden kan uitwisselen met de UGentNet servers. Secure copy vervangt de oude remote copy door gebruik te maken van het secure shell protocol. Voor Windows gebruikers is WinSCP een gebruiksvriendelijker alternatief voor FTP via TTSSH. Voor het uitwisselen van bestanden met helios dient u de versie 3.7.6 te gebruiken. Vorige versies zullen niet werken.

WinSCP 3.7.6 Installeren

WinSCP 3.7.6 gebruiken

Als u WinSCP opstart dan krijgt u eerst een login dialoog te zien:

De eerste keer dat u inlogt op een server zal u de volgende waarschuwing krijgen:

Winscp vraagt hier of hij de naam van de server mag opslaan in de Windows registry. Klik YES. De volgende keer dat u op die server inlogt zal u deze melding niet meer ontvangen.

Eens u ingelogd bent zal u, met de standaard instellingen, ongeveer het volgende venster te zien krijgen:

Zoals u kan zien toont het paneel aan de linkerkant de inhoud van de C: schijf. Het paneel aan de rechterkant geeft de inhoud van de home directory (in dit geval van de Helpdesk). Nu kan u met de muis bestanden aanklikken, selecteren en verslepen van en naar uw home directory maar WinSCP kan veel sneller en efficiënter gebruikt worden door de commandotoetsen te gebruiken. Onderaan in het WinSCP venster kan u zien welke commandos gebonden zijn aan de functietoetsen bovenaan uw klavier.

Permissies veranderen met WinSCP 3

De functie van de F9 toets Properties verdient een extra uitleg. Met WinSCP kan u namelijk eveneens de permissies van mappen en bestanden op de server aanpassen. WinSCP geeft de permissies weer in de kolom Rights. Die bestaan uit 3 blokken informatie van telkens 3 tekens. De tekens kunnen zijn r (read), w (write), x (execute) of - (functie niet aanwezig). Het eerste blok van 3 tekens staat voor de eigenaar van het bestand of de directory, het tweede staat voor de groep waartoe de eigenaar behoort en het derde voor alle anderen op het systeem. Zo zijn er 8 mogelijke permissiesets die van toepassing kunnen zijn op eigenaar, groep en anderen:


RightsInterpretatie
---geen permissies
--xalleen execute
-w-enkel write
-wxwrite en execute
r--enkel read
r-xread en execute
rw-read en write
rwxread, write en execute (volledige permissies)

Als u in WinSCP 3 een map selecteert en op F9 drukt krijgt u dit venster te zien.

Op deze manier kan u nu heel gemakkelijk de permissies voor owner, group en other van een bestand of map instellen door de gewenste permissies aan te vinken en dan op OK te klikken. De optie Set group, owner and permissions recursively zal enkel actief zijn als u de permissies van een map wenst in te stellen. Als u deze optie aanvinkt dan zullen alle submappen in de map die u aanpast dezelfde permissies krijgen als die map. Tip : als u bestanden of mappen naar de server kopiëert of verplaatst kan u de permissies ervan tegelijkertijd instellen door in het dialoogvenster op More te klikken.

Met de velden Group en Owner kan u de eigendom van een bestand of map overdragen naar een specifieke gebruiker of groep van gebruikers. Wees hier echter voorzichtig mee want als u het verkeerd aanpakt kan u uzelf de toegang tot een bestand ontzeggen.

WinSCP 3 is dus eveneens een gebruiksvriendelijk alternatief voor het commando chmod dat op de server uitgevoerd moet worden. Meer informatie over de functie van permissies kan u vinden op onze chmod pagina.

Geavanceerde Opties in WinSCP 3

WinSCP 3 met explorer interface als alternatief voor mounten.

Als u in de login dialoog, in de boomstructuur aan de linkerkant op Preferences klikt dan heeft u de keuze uit de standaard "Norton Commander" interface (waarvan de werking hierboven wordt beschreven) en "Explorer like". Als u voor de "Explorer like" interface kiest dan zal uw WinSCP sessie er uit zien als een gewoon Windows venster.

Dit voorbeeld zal voor gebruikers die veel gebruik maken van het mounten van hun netwerkschijf (soms beter gekend als "de H schijf") bekend overkomen. WinSCP 3 met de explorer interface biedt quasi dezelfde functionaliteit als mounten. U kan bestanden en mappen kopiëren door middel van drag & drop en ook alle keyboard shortcurts van Windows Explorer werden overgenomen.

De enige beperking in vergelijking met mounten is dat men geen extra schijf heeft (geen "H-schijf" dus) die rechtstreeks door andere programma's kan aangesproken worden.

Voor extra informatie over WinSCP kan u terecht op de WinSCP site.

top