Bekijk de volledige nieuwsbrief
Universiteit Gent
ICT NIEUWSBRIEF
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
december 2024
Terugblik op ICT in 2024
Traditiegetrouw werd het nieuwe academiejaar door het functiedomein ICT afgetrapt met de "DICT Update". Op één namiddag tijd werden recente evoluties, wijzigingen en nieuwigheden op ICT-gebied aan de UGent gebald gepresenteerd en werd ook al eens vooruitgeblikt.

Deze DICT Update gemist? Geen probleem! Bekijk de opname en de presentatie.

Het is onmogelijk om in één nieuwsbrief-artikel een volledig overzicht te geven van deze update, we lichten er in dit artikel enkele opmerkelijke topics uit. De nieuwe projectwerking van ons functiedomein wordt gestructureerd aan de hand van acht domeinen en die vormden ook de rode draad doorheen deze DICT update.

In het overkoepelende domein "ICT" gaf Jan Serraris toelichting bij de migratie van de business intelligence-omgeving van UGent naar een nieuw platform gebaseerd op Snowflake. Dat is een "software as a service"-product (SAAS) dat geïmplementeerd kan worden op cloudomgevingen zoals AWS, Azure of Google-cloud. Snowflake is een soort van databasesysteem waarmee je een "datawarehouse" of een "datalake" kan opzetten. Datalakes slaan ruwe data op die vervolgens kunnen gebruikt worden voor allerei doeleinden. Datawarehouses slaan dan weer opgeschoonde en verwerkte gegevens op, als bron voor analytische of operationele rapportage.

De grote troef van Snowflake is dat het zich gedraagt als een standaard relationele database, m.a.w. er kunnen standaard SQL-statements op los gelaten worden al dan niet in scripts. Het systeem is gebouwd om er hele grote hoeveelheden data op te laden en te verwerken.

Als eerste Snowflake-project werd gekozen voor de migratie van de bestaande business intelligence-omgeving gebaseerd op Diver naar een combinatie van Snowflake met PowerBI als rapportagetool. Beiden zijn toekomstgerichte producten met een grote community, uitgebreide documentatie en veel mogelijkheden voor integratie met de rest van het Microsoft-ecosysteem.

Beheer

Domeinmanager Hendrik Van Haele kwam enkele lopende projecten uit het domein beheer ("organisatiebrede (administratieve) oplossingen") in de kijker zetten. Als eerste kwam ArchIT aan de beurt. Dat is software voor het digitaal archiveren van documenten en bestanden, het preserveren via een e-depot en het toegankelijk maken van die archieven via een portaalsite.

UWS, kort voor UGent website Services, is een nieuwe service om zelf eenvoudige websites te bouwen met een gebruiksvriendelijk en centraal onderhouden CMS, gebaseerd op Drupal. UNC (UGent Notification Center) wordt een centrale app voor notificaties. De gebruiker zal daar zelf kunnen kiezen van welke toepassingen hij berichten wil ontvangen en onder welke vorm. UNC krijgt een plekje in Teams.

Onderwijs

In het domein onderwijs stelde projectleider Martijn De Keere het nieuwe digitaal toetsplatform Ans voor dat na een aanbestedingstraject werd aangekocht. Deze webapplicatie werd in 2014 ontwikkeld bij TUDelft en wordt intussen door heel wat instellingen voor hoger onderwijs gebruikt, waaronder intussen alle Vlaamse universiteiten. Aan de UGent gaat Ans het toetsplatform Curios vervangen. Er werd een migratiepad uitgewerkt waarbij lesgevers zelf vragenreeksen uit Curios kunnen overzetten naar Ans. Vanaf de start van het 2de semester zal het niet langer mogelijk zijn om digitale toetsen aan te maken in Curios. De verwerking van papieren multiple choice-formulieren blijft voorlopig verder via Curios verlopen.

Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
Waarover wil je geïnformeerd worden? Stel gerust een onderwerp voor!
Inschrijven - Uitschrijven