Bekijk de volledige nieuwsbrief
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
maart 2020
DICT-ondersteuning tijdens Corona-epidemie
DICT heeft de voorbije weken alles op alles gezet om snel te kunnen omschakelen van klassikaal naar digitaal onderwijs. Lees meer over de toename in livestream connecties en het gebruik van lesopnames en wat DICT doet om dit te ondersteunen.

De nieuwe manier van werken en lesgeven zijn meteen zichtbaar in de sterke toename van bepaalde werkvormen:

• Het aantal simultane livestream connecties vanuit de UGent-auditoria en -leslokalen vertwintigvoudigde. Om de nog verdere stijging van livestream connecties op te vangen, eens de strengere maatregelen vorige week effectief van kracht werden, breidde DICT proactief de livestreamcapaciteit uit in samenwerking met een externe partner.
  • Oude lesopnames van vorig jaar werden aanzienlijk vaker bekeken.
  • Het gebruik van lesopnames zelf neemt ook toe. Ook hier doen we er alles aan om onze capaciteit verder uit te breiden.

DICT zette de voorbije week daarom proactief enkele stappen om te blijven voorzien in voldoende capaciteit om de livestream connectie en lesopnames te ondersteunen:

• we bouwden een vergaderzaal op S9 om tot 'opnamestudio' waar lesgevers hun les kunnen streamen en/of opnemen. Dit in aanvulling op de ongeveer 60 auditoria die hiervoor ook beschikbaar zijn.
  • De sterke toename (meer dan een verdubbeling!) in het uitgaand internetverkeer door het toenemend aantal livestreams en het bekijken van lesopnames, kan opgevangen door onze huidige infrastructuur. Waar nodig schakelen we extra capaciteit bij via een externe partner. Dit deden we onder meer voor de livestreams vanuit de faculteiten Geneeskunde, Economie en Bedrijfskunde en Wetenschappen.
  • Om de samenwerking tussen medewerkers en tussen medewerkers en studenten te faciliteren rolden we versneld de chat en videoconferencing functionaliteit van Microsoft Teams uit (zie uitgebreid bericht hierover in de nieuwsbrief).
  • We activeerden het product Bongo virtual classroom binnen Ufora. We merken dat dit zeer goed wordt opgepikt door onze lesgevers en studenten. Per dag gaan er honderden lessen via dit kanaal door.

Wie vragen heeft over de ICT-ondersteuning voor digitaal onderwijs, kan momenteel terecht op een speciale crisishelpdesk: onderwijsondersteuning@ugent.be of het nummer 9292. Meer achtergrondinformatie over de onderwijsactiviteiten en coronamaatregelen vind je hier.

Uiteraard kan je voor algemene ICT-ondersteuning nog steeds terecht bij de DICT Helpdesk.

Twitter DICTUGent
DICT homepage
Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
Waarover wil je geïnformeerd worden? Stel gerust een onderwerp voor!
Inschrijven - Uitschrijven