Encryptie met Bitlocker

Voor het beschermen van jouw gegevens adviseren we vanuit DICT het schrijfencryptieprogramma Bitlocker te installeren. Het beveiligt jouw data door ze te versleutelen. Na eenmalige installatie zijn jouw lokale data beveiligd.

Om Bitlocker te kunnen installeren, heb je Administrator rechten nodig. Contacteer jouw lokale systeemadminstrator om je te helpen Bitlocker te installeren. Bij afwezigheid van de systeemadministrator kan je de DICT Helpdesk contacteren.

Heb je een zelf aangekochte pc, maar toch vragen over de installatieprocedure van Bitlocker, houd dan je Adminstrator wachtwoord bij de hand wanneer je contact opneemt met je lokale systeemadministrator of de DICT Helpdesk.

Bitlocker kan enkel geïnstalleerd worden vanaf een Windows 10 versie.

Wil je zelf Bitlocker installeren, volg dan onderstaande procedure.

Controleer eerst of je toestel al over een TPM-chip beschikt

Hiervoor zoek je op Device Manager (Apparaatbeheer) en klik je vervolgens op Security devices (Beveiligingsapparaten).
Indien je toestel is uitgerust met een TPM-chip, dan staat deze in de lijst onder 'Security devices', nl. Trusted Platform Module 2.0

Indien deze vermelding er niet is, ga dan verder naar installatieprocedure voor Bitlocker zonder TPM-chip

Installatie met TPM-chip

Open Control Panel (Configuratiescherm) - System and Security en kies Bitlocker Drive Encryption. Indien Bitlocker al zou ingeschakeld zijn, zie je (C:) Bitlocker on.

Zoniet kan je meteen Bitlocker inschakelen: Turn on Bitlocker.
Er wordt dan automatisch een controle uitgevoerd of jouw toestel geschikt is om Bitlocker in te schakelen. Dit kan enkele minuten duren.
Daarna wordt je harde schijf voorbereid voor Bitlocker. Dit gebeurt automatisch en transparant. Daarna zal je gevraagd worden te herstarten.

Na herstart open je opnieuw Bitlocker via Control Panel.

Recovery key

Het systeem zal je vragen wat je wil doen met de Recovery Key. Deze recovery key kan je wel degelijk nodig hebben, bv. na updates van je systemen. Gelieve deze goed bij te houden en zelf een keuze te maken hoe je dit wenst te doen.

Wanneer gevraagd wordt hoeveel je wenst te encrypteren, kies steeds voor Encrypt Entire Drive.
Voor je lokale harde schijf kies je het beste voor de nieuwste encryptiemethode.
Voer nog een extra controle uit (Run Bitlocker system check aanvinken).
Na een herstart zal de eigenlijke encryptie beginnen. Je zal dit enkel merken door op het Bitlocker icoon te klikken in de taakbalk. Tijdens het encrypteren (kan meerdere uren duren) kan je steeds je pc herstarten, uitzetten, .. De encryptie zal automatisch verder gaan.

Installatie zonder TPM-chip

Open Control Panel (Configuratiescherm) - System and Security en kies Bitlocker Drive Encryption. Indien Bitlocker al zou ingeschakeld zijn, zie je (C:) Bitlocker on

Zoniet kan je meteen Bitlocker inschakelen: Turn on Bitlocker.
Er wordt dan automatisch een controle uitgevoerd of jouw toestel geschikt is om Bitlocker in te schakelen. Dit kan enkele minuten duren.
Daarna wordt je harde schijf voorbereid voor Bitlocker. Dit gebeurt automatisch en transparant. Daarna zal je gevraagd worden te herstarten.

Na herstart open je opnieuw Bitlocker via Control Panel.

Voor toestellen zonder TPM-chip wordt er nu een extra vraag gesteld. Toestellen zonder TPM-chip hebben immers een alternatief nodig om de sleutel veilig op te slaan. Dit kan op twee manieren:

Let op, bij toestellen zonder TPM-chip zal telkens bij het opstarten naar de sleutel worden gevraagd. Als je kiest voor een USB-stick, heb je deze USB-stick steeds nodig om je toestel op te starten!
Kies je voor een wachtwoord dan zal bij elke opstart van jouw toestel deze code worden gevraagd voordat je effectief kan opstarten.

Let op: afhankelijk van je toetsenbord kan het zijn dat de cijfers niet herkend worden! In dat geval kan je cijfers intypen door gebruik te maken van de functietoetsen. D.w.z.: F1 = cijfer 1, F2 = cijfer 2, ..

Recovery key

Het systeem zal je vragen wat je wil doen met de Recovery Key. Deze recovery key kan je wel degelijk nodig hebben, bv. na updates van je systemen. Gelieve deze goed bij te houden en zelf een keuze te maken hoe je dit wenst te doen.

Wanneer gevraagd wordt hoeveel je wenst te encrypteren, kies steeds voor Encrypt Entire Drive.
Voor je lokale harde schijf kies je het beste voor de nieuwste encryptiemethode.

Voer nog een extra controle uit (Run Bitlocker system check aanvinken).
Na een herstart zal de eigenlijke encryptie beginnen. Je zal dit enkel merken door op het Bitlocker icoon te klikken in de taakbalk. Tijdens het encrypteren (kan meerdere uren duren) kan je steeds je pc herstarten, uitzetten, .. De encryptie zal automatisch verder gaan.