Third-party cookies

Third party cookies (cookies van derden) worden geplaatst door andere domeinen dan het domein van de website die je op dat moment bezoekt. Deze cookies worden voornamelijk gebruikt om informatie over een gebruiker te verzamelen. Daarom spreekt men ook van volgcookies (of tracking cookies) Deze cookies brengen je surfgedrag in kaart, waardoor er vervolgens bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties verschijnen op pagina's die je bezoekt. Als je een website bezoekt en een derde partij via die website een cookie plaatst, dan is dit een third-party cookie (vb. cookies geplaatst door Google, Twitter en Facebook).
Cookies zijn inherent onschadelijk: ze bevatten geen virussen, ze installeren geen malware en ze veroorzaken geen andere schade aan de computer van een gebruiker. De enige dreiging die ze kunnen vormen, heeft betrekking op de privacy van gebruikers.
Het einde van de third-party cookies is in zicht. Safari, Firefox en Edge en besloten om third-party cookies minder lang te bewaren of om ze standaard te blokkeren. Chrome doet dat (nog) niet.

Cookies toestaan of blokkeren en cookie voorkeuren instellen

Je kunt cookies standaard toestaan of blokkeren en voorkeuren voor bepaalde websites instellen.

Hoe

Microsoft Edge

Als je cookie-instellingen wilt wijzigen, selecteer je Instellingen en meer > Instellingen > Privacy en beveiliging > Cookies. Vervolgens selecteer je de gewenste optie.

Probleem met het blokkeren van cookies van derden externe site

Internet Explorer 11

1. Selecteer in Internet Explorer de knop "Extra" en selecteer "Internetopties".
  2. Open het tabblad "Privacy" en selecteer onder "Instellingen" de knop "Geavanceerd".
  3. Geef aan of u directe cookies alsook cookies van derden wilt accepteren of blokkeren, of hierom gevraagd wilt worden.

Cookies verwijderen en beheren. externe site

Mozilla Firefox

Cookies toestaan in Firefox:

1. Klik op het menu (drie streepjes in de rechterbovenhoek).
  2. Klik op "Opties".
  3. Selecteer "Privacy en beveiliging".
  4. Vink "Cookies en websitegegevens van websites accepteren" aan.

Google Chrome

Cookies van derden toestaan in Google Chrome:

Meer lezen: Cookies wissen, inschakelen en beheren in Chrome externe site

Safari

Safari blokkeert third-party cookies: de functie is standaard ingeschakeld, maar je kan ze uitschakelen.

1. Ga naar het vervolgkeuzemenu Safari.
  2. Selecteer "Voorkeuren"> "Privacy"
  3. Verwijder het vinkje uit het selectievakje naast "Voorkomen van cross-site tracking voorkomen".