Bekijk de volledige nieuwsbrief
Universiteit Gent
DICT NIEUWSBRIEF
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
juni 2021
10 jaar S10
Wie herinnert zich nog de plechtige opening van het fonkelnieuwe gebouw aan de overkant van de parking van S9? Het datacenter op de S10 blaast al tien kaarsjes uit: tijd voor een terug- en vooruitblik!

In 2011 werden de DICT-servers gemigreerd naar het datacenter om zo voordeel te halen uit alle best practices in infrastructurele ondersteuning die een modern datacenter te bieden heeft: redundante UPS-stroom, Hot Aisle Containment, In-row Coolers, energetisch efficiënte Free Cooling en dergelijke meer. Het design van datacenter S10 volgt grosso modo wat van een Tier-III datacenter verwacht wordt, met elementen eigen aan een Tier-IV, het hoogst mogelijke niveau van redundantie en bedrijfszekerheid voor een datacenter.

Ook het grote aantal decentrale serverlokalen (42!) die de UGent ooit rijk was, zijn niet meer. Op enkele na werden ze één voor één opgedoekt en de servers werden naar de colocatieruimte in S10 verhuisd. Systeembeheerders van vakgroepen en centrale diensten vonden hun weg naar het datacenter en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want dankzij de betere efficiëntie van het centrale datacenter sparen we zo tot 200.000 euro per jaar uit. "Vandaag wordt nog steeds veelvuldig gebruik gemaakt van het datacenter. We zien daarnaast ook een evolutie richting virtualisatie en gebruik van de centrale diensten", zegt Dieter Roefs, verantwoordelijke voor het datacenter.

De Krachtigste Computer van het Land

S10 had lang de krachtigste computer in België onder zijn dak, werd daarin opgevolgd door de KU Leuven, maar binnenkort kan de UGent de titel terug op haar conto schrijven: een watergekoeld systeem waarvan de 'hete adem' in de toekomst mee de gebouwen van de campus zal opwarmen. Er ligt een masterplan op tafel om tijdens de zomer serverwarmte in de grond op te slaan en hiermee in de winter de gerenoveerde gebouwen via een netwerk van buizen te verwarmen. Hoe meer je rekent, hoe warmer je bureau!

Na 10 jaar werden zowat alle servers, switches, batterijen, chillers, enz. wel eens vervangen, maar het datacenter zelf mag er nog steeds zijn. S10 blijft een referentie voor robuuste en efficiënte datacenters in België. Samen met het Zwijnaardse back-up broertje iGent bieden we zo de UGent nog jaren bedrijfszekerheid.

Twitter DICTUGent
DICT homepage
Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
Waarover wil je geïnformeerd worden? Stel gerust een onderwerp voor!
Inschrijven - Uitschrijven