januari 2022
Beheer UGent-toestellen met Microsoft Intune
DICT schakelt een versnelling hoger in de automatisering van het beheer van gebruikersapparatuur. Het ambitieuze project “Intune” wordt afgetrapt met een pilootfase voor alle medewerkers van de directie ICT.

Wat is Intune?

Microsoft Intune is een cloud-gebaseerde dienst voor wat heet mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM). Toestellen die geregistreerd worden in Intune kunnen eenvoudig en vanop afstand beheerd worden door DICT. Toestellen kunnen gegroepeerd worden en aan elke groep kan afzonderlijk een set regels ("policies") worden toegekend.

Verder kan via Intune het besturingssysteem up-to-date worden gehouden, kan BitLocker- en Defender ATP-beveiliging worden geactiveerd en kunnen bepaalde apps standaard worden geïnstalleerd. Naast de betere beveiliging heeft Intune-beheer nog meer voordelen voor onze eindgebruikers zoals eenvoudiger back-up en restore bij de upgrade naar een nieuw toestel. In de nabije toekomst zal Intune ons ook de mogelijkheid bieden om nieuwe Dell-toestellen out-of-the-box "UGent-ready" af te leveren.

Dankzij dit project zullen we minder mensuren moeten stoppen in het gebruiksklaar maken én houden van de toestellen van onze eindgebruikers. Het zorgt ook voor een noodzakelijke inventaris van alle actieve toestellen ("endpoints") wat ons moet helpen bij de beveiliging van het UGentNet.

Intune @ UGent

Het is de bedoeling om op termijn elk professioneel aangekocht Windows-toestel aan de UGent geregistreerd te hebben in Intune. Het gaat in eerste instantie over laptops van medewerkers maar ook de desktops komen aan de beurt. Later nemen we wellicht ook Apple-apparatuur op in Intune.

We zouden graag al in de loop van 2022 zoveel mogelijk Windows-laptops in Intune registeren. Tegelijk schakelen we die toestellen om naar Azure Active Directory (AAD). AAD is meer geschikt voor de huidige situatie waarbij veel medewerkers voor langere tijd telewerken. Zo kan je toestel up-to-date gehouden worden ook al ben je een hele poos niet aanwezig op je fysieke werkplek. Dankzij AAD kan je ook sneller aanmelden als je buiten UGentNet werkt.

Pilootfase voor DICT-medewerkers

Nadat het project eerder al positief werd onthaald in de ICT-Commissie en de ICT-gebruikerscommissie kreeg het deze maand ook groen licht in het Bestuurscollege. Vooraleer Intune nu verder UGent-breed wordt uitgerold wordt er nog grondig proefgedraaid in de Directie ICT. Alle Windows-laptops van de medewerkers van de directie worden opgenomen in Intune. Nieuwe Dell-toestellen worden nu reeds met Windows Pro-licentie en Autopilot aangekocht, zo kan ook de out-of-the-box-oplossing in de praktijk worden getest.

Bedoeling van deze pilootfase is om intern knowhow op te bouwen, feedback te verzamelen en nuttige conclusies te trekken voor het vervolg van dit project.