Bekijk de volledige nieuwsbrief
Universiteit Gent
DICT NIEUWSBRIEF
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
december 2022
Security awareness verhogen met phishingsimulaties
Phishing is uitgegroeid tot een maatschappelijk en wijdverspreid probleem dat veel slachtoffers maakt. Mede doordat noodgedwongen een groter deel van onze dagelijkse activiteiten zich online afspeelde, vestigde internetfraude de afgelopen jaren trieste records. Steeds vaker zijn mensen het het doelwit van cybercriminelen, zij worden immers gezien als de zwakste schakel. Het verhogen van de security awareness bij alle UGent'ers is daarom ook één van de speerpunten in het strategisch ICT-plan van de universiteit.

Recent besloot de werkgroep cybersecurity van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) om in zee te gaan met Phished, een Leuvens bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity training en het verhogen van de waakzaamheid bij werknemers via gesimuleerde phishingcampagnes. Deze nieuwe raamovereenkomst, afgesloten voor een periode van vier jaar, omvat alle Vlaamse universiteiten, verschillende geassocieerde hogescholen en enkele andere universitaire instellingen zoals het UZ Gent en het UZA. In eerste instantie heeft de overeenkomst betrekking op de medewerkers van de deelnemende instellingen, met de optie om later nog licenties voor studenten af te nemen.

Het platform van Phished biedt gelokaliseerde phishingcampagnes aan die inspelen op de Vlaamse leefwereld en die ondersteunt met AI, zodat ze sterk geautomatiseerd én gevarieerd kunnen worden. Het kan de resultaten van de campagnes bij medewerkers meteen ook koppelen aan onmiddellijke feedback. Ook aan de UGent zal phished.io dus worden ingezet met als doel om de medewerkers extra alert te maken voor phishingpogingen en na te gaan of ze die ook melden. De resultaten van de campagnes kunnen dan met specifieke securitytrainingen opgevolgd worden.

Twitter DICTUGent
DICT homepage
Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
Waarover wil je geïnformeerd worden? Stel gerust een onderwerp voor!
Inschrijven - Uitschrijven