Bekijk in je browser
Universiteit Gent
DICT NIEUWSBRIEF
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
december 2022
Een versnelling hoger met Microsoft Intune
De uitrol van Microsoft Intune, de cloud-gebaseerde dienst voor mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM), aan de UGent is volop bezig. Intune wordt door de Directie ICT ingezet voor het beheer van alle professionele laptops en desktops aan de universiteit. De voorbije maanden hebben vele lokale IT-contactpersonen hard gewerkt om zoveel mogelijk toestellen te registreren in Intune. Met al meer dan 1200 geregistreerde toestellen gaat het werk goed vooruit. Maar om in de zomer van 2023 klaar te zijn met het volledige computerpark moet er een versnelling hoger worden geschakeld.
Lees verder
Abdella Bouharrak nieuwe directeur ICT
Abdella Bouharrak start vandaag als nieuwe directeur ICT. Hij neemt het roer over van Danny Schellemans die 20 jaar aan het hoofd stond van DICT en nu met pensioen gaat. Abdella Bouharrak komt over van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos waar hij bijna vijf jaar lang Chief Information Officer was.

Bouharrak is alumnus (1991) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Na een eerste werkervaring als system administrator bij Volvo Cars Gent, doorliep hij een rijke en diverse loopbaan bij Siemens. Hij was er, zowel op Belgisch als op Europees niveau, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van IT-strategieën en het voeren van een portfolio- en servicemanagement. Sinds 2018 was hij CIO bij het Agentschap Natuur en Bos (Vlaamse overheid), waar hij inzette op het ontwikkelen van een gedegen IT-strategie en een digitale transformatie. Hij is ook lid van het Stuurorgaan Vlaams informatie- en ICT-beleid.

Security awareness verhogen met phishingsimulaties
Phishing is uitgegroeid tot een maatschappelijk en wijdverspreid probleem dat veel slachtoffers maakt. Mede doordat noodgedwongen een groter deel van onze dagelijkse activiteiten zich online afspeelde, vestigde internetfraude de afgelopen jaren trieste records. Steeds vaker zijn mensen het het doelwit van cybercriminelen, zij worden immers gezien als de zwakste schakel. Het verhogen van de security awareness bij alle UGent'ers is daarom ook één van de speerpunten in het strategisch ICT-plan van de universiteit.
Meer lezen
DICT speurt op UGentNet naar IT-kwetsbaarheden
Op het UGentNet worden duizenden servers ingezet om al onze IT-diensten aan te bieden. Een deel van die servers wordt centraal beheerd door DICT, een deel ook decentraal door systeembeheerders bij vakgroepen en diensten, nog andere door derden. Het correct en veilig configureren van het besturingssysteem en het up-to-date houden van de geïnstalleerde software zijn noodzakelijk om hackers buiten spel te zetten.
Lees verder
Goed om weten: Event Manager, opnamestudio's Team Multimedia
De Event Manager is wellicht één van de bekendste webapplicaties aan de UGent. Zowat alle UGent'ers hebben de tool ooit al gebruikt om zich in te schrijven op een lezing, teambuilding of opleiding. Omwille van technische- en veiligheidsredenen drong een nieuwe versie zich op en de applicatie werd nu herschreven op basis van een nieuwe technology stack. Die zal het mogelijk maken om in de toekomst deze app uit te breiden met nieuwe features. Op 9 december gaat de nieuwe applicatie live op event.ugent.be. Events die nog actief zijn worden gemigreerd naar de nieuwe omgeving. De eerder gecommuniceerde URL’s van die events blijven dus werken na de migratie. Omwille van de migratie zal de Event Manager niet bereikbaar zijn van 8/12 (8u) tot 9/12 (9u).

Ben je lesgever en op zoek naar ondersteuning bij het maken van kennisclips? Werk je rond communicatie of vormingen en hulp nodig bij videomontage? Of gewoon benieuwd naar de mogelijkheden van de opnamestudio's beheerd door Team Multimedia? Yves De Mol en Massimo Spadorcia leiden je graag rond in de 3 opnamestudio's. Schrijf nu in voor één van de sessies in januari!

Twitter DICTUGent
DICT homepage
Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
ICT-nieuws te melden? Contacteer ons!
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.
Kreeg je de nieuwsbrief doorgestuurd en wil je die graag zelf ontvangen? Schrijf je hier in!