oktober 2023
DICT Update gemist? Geen probleem!
Traditiegetrouw trapt DICT het nieuwe academiejaar af met de "DICT Update". Aan de succesvolle formule van deze samenvattende infosessie werd niet geraakt. Op één namiddag tijd worden alle recente evoluties, wijzigingen en nieuwigheden op ICT-gebied aan de UGent gebald gepresenteerd en wordt ook al eens vooruitgeblikt naar de (nabije) toekomst.

Deze DICT Update gemist? Geen probleem! Bekijk nu de opname en de presentatie.

Het is onmogelijk om in een kort nieuwsbrief-artikel een volledig overzicht te geven van deze update. Toch lichten we er graag enkele thema's uit. Enkele andere onderwerpen komen verderop in deze nieuwsbrief nog aan bod.

Cyberveiligheid blijft een hot topic en kon dan ook op deze editie van de DICT Update niet ontbreken. Al enige tijd wordt het UGentNet wekelijks afgespeurd op zoek naar technische kwetsbaarheden met zogenaamde vulnerability scans. Dit najaar wordt de scope van die scans verder uitgebreid, onder meer met extra devices en servers in de subnetten van vakgroepen. Er zal ook sneller ingegrepen worden wanneer er niet langer ondersteunde besturingssystemen worden opgemerkt. Komen er kwetsbaarheden aan het licht dan brengt een security analist altijd de in Netadmin vermeldde contactpersoon op de hoogte. Zorg er dus voor dat die gegevens steeds up-to-date zijn. Tenslotte kunnen beheerders die hun systemen extra in het oog willen houden zelf de Tenable Agent installeren voor uitgebreidere en dagelijkse scans. Meer info over vulnerability scanning.

DICT is nauw betrokken bij enkele van de 8 projecten van Apollo 8 ("Ambitieus Programma voor toekomstgericht Online/blended en Levenslang Leren in het kader van het brede Onderwijsbeleid") meer bepaald bij het project "Campus van de Toekomst" en de "Innovatieve Digitale Leeromgeving (DLO)". Dat laatste project omvat een nieuwe totaaloplossing voor video (Panopto), een nieuwe authoring tool voor het opstellen van interactieve leerpaden (H5P), een nieuwe portfolio-tool die momenteel door verschillende opleidingen wordt uitgetest en tenslotte het nieuwe digitale toetsplatform ANS die op termijn Curios moet gaan vervangen. Met dat nieuwe platform worden nu de eerste pilootprojecten opgezet.

Team Multimedia zet intussen volop zijn schouders onder het project "Campus van de toekomst" en de reeds afgewerkte to-dolijst oogt indrukwekkend: een 40-tal lokalen uitgerust met volgcamera's, 10 lokalen voorzien van een hightech samenwerkingsomgeving op basis van het WeConnect-platform van Barco en op de Kantienberg werden ook twee toetslokalen klaargemaakt om daar te gaan werken met laptops. Daarnaast werden nog eens 100 opnametoestellen (Opencast recorder) in leszalen vervangen door een Pearl Mini voor live-streaming en lesopnames.

Panopto vervangt vanaf dit academiejaar Opencast als videoplatform aan de UGent voor lesopnames, kennisclips, instructiefilmpjes, … De Opencast lesopnames van het voorbije academiejaar (22-23), álle Opencast kennisclips en de Zoom cloud recordings van het voorbije academiejaar werden automatisch gemigreerd naar Panopto. Oudere lesopnames kunnen nog tot het eind van dit jaar gedownload worden van de Opencast servers. Het kan dan eventueel manueel terug worden geüpload in Panopto. Opgelet: de snelkoppelingen naar video's in Ufora leerpaden moeten manueel aangepast worden van Opencast naar Panopto.

Over naar het HPC-team. What's in a name, want de vlag dekt totaal de lading niet meer. Want naast high performance computing is dit team vooral bezig met wetenschappelijk rekenen en wetenschappelijke services. Onderzoekers en lesgevers die op zoek zijn naar uit de kluiten gewassen rekenkracht en wetenschappelijke software kunnen dus bij dit team aankloppen. De HPC-softwarebibliotheek telt intussen bijna 1500 modules en nog eens meer dan 2000 extensies. Via de HPC webportal krijg je eenvoudig in je browser toegang tot veel van die software, ideaal voor grafische en interatieve toepassingen. Meer info over het aanbod van HPC en het gebruik ervan is nu te vinden op de nieuwe documentatiewebsite.

Nog meer rekenkracht nodig? Dan kan je terecht bij het Vlaamse Supercomputer Centrum (VSC). Dat stelt onder de Tier1 supercomputer Hortense en het OpenStack cloud platform ter beschikking. Beiden worden trouwens gehost in het datacentrum van DICT en kunnen, na goedkeuring van een projectaanvraag, kosteloos gebruikt worden.

Meer info:
www.vscentrum.be/compute
www.vscentrum.be/cloud