oktober 2022
DICT Update gemist? Geen probleem!
Traditiegetrouw trapt DICT het nieuwe academiejaar af met de "DICT Update". Aan de erg succesvolle formule van deze samenvattende infosessie werd niet geraakt. Op één namiddag tijd worden alle recente evoluties, wijzigingen en nieuwigheden op ICT-gebied aan de UGent gebald gepresenteerd en wordt ook al eens vooruitgeblikt naar de (nabije) toekomst. De mogelijkheid om na afloop van de presentatie bij een glas ervaringen uit te wisselen en bij te praten met de collega's, is de spreekwoordelijke kers in het cocktailglas.

Deze DICT Update gemist? Geen probleem! De presentaties en opname vind je nu in deze Ufora-cursus.

Het is onmogelijk om in een kort nieuwsbrief-artikel een volledig overzicht te geven van deze update. Toch lichten we er graag enkele thema's uit. Andere onderwerpen komen dan weer uitgebreid aan bod in een volgende nieuwsbrief.

Het opleidingsaanbod van DICT breidt verder uit. Zo werden de Teams trainingen geupdate met een herwerkte versie van "MS Teams 4: Team beheren" (Microsoft Teams Team verder uitbouwen, incl. werken in de onderliggende SharePoint Online site) en de nieuwe training "MS Teams 7: M365 Apps & Hulpmiddelen" (overzicht van de Office 365 apps en hulpmiddelen die je samen met Teams kan gebruiken). Een andere nieuwe training is "Bestandsopslag & encryptie" (overzicht van de mogelijkheden die UGent biedt om data op te slaan, te delen en te encrypteren). "ICT in de praktijk aan UGent" is de webinar die (nieuwe) collega's wegwijs maakt in het algemene ICT-aanbod van de UGent en is nu ook beschikbaar in het Engels. Nog op UTOP vindt je een uitgebreid opleidingsaanbod voor het werken met Oasis. Op Ufora kan je dan weer inschrijven op de cursus "Ufora ondersteuning en informatie". Ook voor wie beroep doet op de HPC-infrastructuur zijn er specifieke trainingen.

Met de DICT SelfService tool kunnen gebruikers checken tot welke services (distributielijsten, gedeelde mailboxen, netwerk- en webshares) ze allemaal toegang hebben en kunnen ze zelf aan collega's toegang geven (na goedkeuring door helpdesk of de lokale IT-contactpersoon). De lokale IT-contactpersonen beschikken in de SelfService tool over extra rechten en hebben toegang tot alle services die gekoppeld zijn aan de eigen vakgroep of directie. Ze kunnen ook alle aanvragen van de vakgroep/directie beheren en Active Directory-groepen toevoegen aan services. Daarnaast kunnen ze nu ook AD-groepen aanvragen en onderhouden. Die worden dan gesynchroniseerd met Azure AD.

Eerder dit jaar werd de migratie van zowat alle UGent-mailboxen naar de Microsoft cloud afgerond. Dit maakt onder meer het gebruik van een hele reeks cloud-applicaties mogelijk zoals Bookings en FindTime.

Op 25 oktober wordt de eerste M365 Inspiration Day georganiseerd. Daarop zal het SharePoint/M365-team van DICT een stand van zaken geven na de migratie van de SharePoint-omgeving afgelopen zomer. Ook de uitbreiding van de M365 Self Service voor het aanvragen van SharePoint Online sites, het gebruik van PowerApps voor het aanpassen van formulieren en de Bookings-app worden daarop toegelicht. Tenslotte worden ook de nieuwigheden van het M365 Kennisplatform voorgesteld. Snel inschrijven is de boodschap!