Bekijk de volledige nieuwsbrief
Universiteit Gent
DICT NIEUWSBRIEF
voor lokale ICT-medewerkers & toepassingseigenaars
maart 2020
Teams is versneld uitgerold
Ter ondersteuning van de oproep van het UGent-bestuur om maximaal in te zetten op telewerk (en digitaal onderwijs) stelde DICT Microsoft Teams versneld open. Elke dag telt Teams al meer dan 7.000 UGent-gebruikers. Daarnaast zetten we een self-service portaal op voor medewerkers om tegemoet te komen aan de vraag om zelf een Team te kunnen aanmaken.

Teams kan nu ingezet worden voor chat, conference/meetings, het delen van schermen en het ad hoc delen van bestanden. Het is de vervanger van Skype for Business, dat zal worden uitgeschakeld door de UGent in de loop van 2020.

Hoe te installeren?

  • Installatie van de Teams-client kan via office.ugent.be.
  • Via het self-service portaal kan je ook zelf een Team aanmaken.
  • Het aanvragen van een Team verloopt via een formulier op de bestaande SharePoint Self-Service Tool (2de tegel, 'Create Teams Requests'). Het kan dus niet via de MS Teams client zelf. Er volgt zo snel mogelijk een App ('Create Team') in het linkerdeel van de MS Teams client die deze Self-Service Tool wat makkelijker bereikbaar maakt.
  • Lees wel zeker de info op de self-service pagina, zodat de verschillende Teams met de juiste doelstelling worden opgezet (vb. niet altijd een eigen Team nodig, enz.)

Het aanmaken van een Team verloopt vandaag semi-automatisch. DICT voert de aanmaakscripts meerdere keren per dag manueel uit. Zodra alles is aangemaakt, krijgen de aanvragers/eigenaars een mail dat hun Team klaar is.

De DICT-helpdesk zal het gebruik van Teams in Fase 1 ‘best effort’ ondersteunen. De documentatie was nog in opbouw op de Helpdesk-site en wordt nog verfijnd, maar is nu toch al vrijgegeven voor gebruik: bekijk de documentatie hier.

Een presentatie die als basis dient voor de eerste opleidingen vind je op de SharePoint-site met cursusmateriaal.

Voor vragen rond Teams kan je onze helpdesk contacteren via helpdesk@ugent.be. De wachttijd kan oplopen, gezien we momenteel overstelpt worden met vragen rond werken, doceren en studeren op afstand. We rekenen hier op jouw begrip.

Welke functionaliteit is beschikbaar?

We lopen enkele weken voor op de officiële planning waarbij we pas in mei de vrijgave van 'Teams Fase 1 (Communiceren)' voorzagen, gevolgd door een intensieve campagne en opleidingsmogelijkheid rond de zomer. Dat laatste blijft dus op de roadmap maar de vrijgave wordt versneld.

Later zal deze tool onder 'Teams Fase 2 (Samenwerken)' ook de basis vormen voor de ’Digitale Werkplek’ met georganiseerde Teams (per vakgroep, afdeling, thema, onderzoek, project, enz.) om gemakkelijk samen aan documenten te kunnen werken. Dit luik kunnen we vandaag nog niet in productie brengen. De voorbereiding hiervan is lopende en de volledige release is vermoedelijk voor januari 2021. Via onze DICT-nieuwsbrief zullen we je up-to-date houden.

Twitter DICTUGent
DICT homepage
Tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle ICT-contactpersonen.
Waarover wil je geïnformeerd worden? Stel gerust een onderwerp voor!
Inschrijven - Uitschrijven