Helios: interactief inloggen

EOL - End Of Life

Na meer dan 10 jaar wordt de helios server eind dit academiejaar (2021-2022) afgevoerd.

De HPC infrastructuur kan een volwaardig alternatief voor helios bieden. In casu de nieuwe webportal op https://login.hpc.ugent.be biedt een zeer gebruiksvriendelijke instappunt voor onderzoekers en studenten. Dit staat beschreven in hoofdstuk 8 van de handleiding op https://www.ugent.be/hpc/en/support/documentation.htm Met de komst van nieuwe debug/visualisatie cluster 'slaking' kunnen we bovendien interactieve desktops aanbieden, zonder nadelen van een wachtrij.
Alternatief kan je ook een beroep doen op de VSC Tier-1 Cloud setup. Dit is een private cloud setup, vergelijkbaar met Amazon/Google, maar dan op VSC infrastructuur. Dit biedt jou meer tailor-made mogelijkheden, maar vereist wel dat jij (of iemand anders in jouw groep) deze virtuele machines onderhoudt, user management doet etc. Meer informatie op https://www.vscentrum.be/cloud

Wat?

Helios is de interactieve unix/linux server.

Voor wie?

Helios kan gebruikt worden door medewerkers en -studenten

Hoe?

1. U moet zelf (eenmalig) een helios account aanmaken. Dit gebeurt niet automatisch.
    Maak uw helios account aan via volgend online formulier. (Let wel: enkel binnen UGentNet!)
  2. Helios is enkel bereikbaar binnenUGentNet. Voor toegang van buitenaf is een VPN-verbinding vereist.
  3. Helios is toegankelijk via Secure Shell. Zie: Interactief inloggen

Hardware

Helios is een virtuele machine met 16G ram en 12 Intel Xeon 2,9Ghz cpu's.

Software

Het OS op helios is Ubuntu. Een selectie van software uit de (uitgebreide!) ubuntu repositories is op het systeem geïnstalleerd. De lijst van software pakketten op helios kunt u opvragen met het dpkg commando:

dpkg -l

Schijfruimte

Onderhoud en disaster recovery

Policy