- Home
- Beveiliging
- Wachtwoordtools
Tools om wachtwoorden te beheren
Waarom een wachtwoordmanager gebruiken?
Veilig omspringen met alle wachtwoorden, voor al je accounts: je kent de regels en de tips, maar in de praktijk valt het niet mee.
- Browsers (en toepassingen) bieden aan om wachtwoorden te onthouden. De keuze is snel gemaakt. Toch is dit omwille van veiligheid en privacy geen goed idee.
- Vaak kan je kiezen voor 'social login': dan gebruik je je Facebook, Google, Twitter of andere sociale netwerk account om je aan te melden, in plaats van een nieuwe gebruikersnaam/wachtwoord aan te maken. Je deelt dan persoonlijke gegevens uit je profiel, in ruil voor gebruiksgemak. Sociale logins gebruiken vermindert de hoeveelheid wachtwoorden die je moet onthouden, maar in het geval van een wachtwoord lek, krijgen hackers ook toegang tot al je gekoppelde accounts.
In een wachtwoordmanager (password manager) kan je je login-gegevens beveiligd opslaan.
- Een wachtwoordmanager werkt als een kluis (vault). Je krijgt toegang tot de digitale kluis met een 'sleutel'. De 'sleutel' of 'hoofdwachtwoord' is het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden; het geeft je toegang tot al je bewaarde wachtwoorden in de kluis.
- In de kluis kan je veel verschillende wachtwoorden voor veel verschillende accounts bijhouden. Want jij moet ze niet onthouden.
- De wachtwoordmanager kan, na de eerste keer aanmelden, je wachtwoord automatisch invullen.
- Na gebruik zet je de wachtwoordmanager uit. Om hem weer te gebruiken hebt je alleen je hoofdwachtwoord (master password) nodig.
Een wachtwoordmanager kiezen
Handleidingen