MySQL hosting

DICT biedt een MySQL databank aan voor algemeen gebruik, bijvoorbeeld als backend voor eenvoudige webapplicaties zoals Wordpress of Drupal op de webshares-omgeving.

De databank wordt gehost op een gedeelde omgeving, dus erg grote databanken of rekenintensieve queries horen hier niet thuis. De MySQL-omgeving is een replicerende cluster opstelling, waardoor downtime relatief beperkt blijft.

Gebruik

• Versie: MySQL 8 Server
  • Elke MySQL-client kan verbinden naar de MySQL-omgeving (zowel MySQL als MariaDB clients, MariaDB 10 features zijn niet beschikbaar)
  • Servernaam: mysql.ugent.be (de oude naam framboos.ugent.be wordt uitgefaseerd)
  • Een geëncrypteerde connectie is aangeraden (gebruik ssl_mode: PREFERED of REQUIRED)
  • Default charset: utf8mb3 (collation: utf8mb3_general_ci)
  • Default engine: InnoDB (oudere engines zoals MyISAM en MEMORY zijn afgeraden)

Aanvragen

Je kan een databank aanvragen via DICT Selfservice, afzonderlijk of als onderdeel van de aanvraag voor een webshare.

Spelregels

We verwachten een degelijk ontworpen database schema, dat indexen voorziet op de velden die gebruikt worden in de WHERE-clause van SQL-statements en waar elke tabel steeds een primary key bevat.

Grote binairy blobs (zoals documenten of afbeeldingen) horen niet thuis in een relationele databank. Sla deze niet op in een tabel van je database, maar op een bestandsysteem.

Backups

Er worden dagelijkse backups genomen die gebruikt kunnen worden als disaster recovery. Die zijn gedurende 2 weken beschikbaar, daarna wordt er één wekelijkse backup bijgehouden gedurende 15 weken.

Zelf regelmatig extra backups nemen en bijhouden wordt afgeraden, zodat de opslagcapaciteit efficient gebruikt wordt. In geval van een disaster zal DICT de volledige database cluster terug herstellen.

Wel raden we aan om, alvorens je applicatie te upgraden eerst een dump te nemen van je database. Verwijder die dan opnieuw nadat de upgrade succesvol werd afgerond.