Verbinding maken met netwerkschijven

Wat?

• Om gebruik te maken van de aangeboden centrale schijfruimte moet u verbinding maken met de netwerkschijven waartoe u toegang heeft. U moet de netwerkschijven aankoppelen of "mounten".
  • Wanneer een netwerkschijf gemount is ziet u de schijfletter en/of schijfnaam gekoppeld aan de schijfruimte in de (Windows) Verkenner of (Mac) Finder. U kunt dan bestanden openen of opslaan op de netwerkschijf.
  • Een aantal netwerkschijven worden automatisch aangekoppeld op Athena en op alle (ook publieke) PC's die geïnstalleerd werden via de rollout en opgenomen zijn in het Active Directory domein. Ze staan vermeld in onderstaande tabel.
  • Nieuwe netwerkschijven zal u WEL moeten toevoegen.
Tip: kijk vooraf na of de netwerkschijven niet automatisch aangekoppeld zijn.

Hoe mounten?

• Via Athena: hierbij is er geen VPN nodig. Zie: Netwerkschijven via Athena.

• Lokaal op uw PC, Mac, Linux systeem. Mounten kan vanop elke Windows computer, vanop elke Mac met MacOS X of hoger en vanop elke andere computer die via het SMB protocol netwerkschijven kan mounten.

Hieronder vind u de werkwijze om lokaal te mounten voor verschillende besturingssystemen.

Mounten op een Windows toestel

Bij het mounten (aankoppelen) kent u een schijfletter ("drive letter") toe aan de netwerkschijf. Volgende letters zijn niet toegestaan: A, B, C, G, H, S, W, X, Y en Z.

Een aantal drive letters zijn gereserveerd.

G:-schijf voor de UGent Global Namespace
Dank zij de UGent Global Namespace kan u verbinding maken met al uw netwerkschijven via één enkel netwerkpad, nl.:
 \\files.ugent.be\<loginnaam>
Let op: als u de UGent Global Namespace gebruikt en daarbij ook netwerkschijven apart mount (aankoppelt), ziet u dezelfde schijfinhoud meerdere keren in de (Windows) Verkenner.
S:-schijf enkel voor UGent personeel: voor al uw gedeelde netwerkschijven ("shares") samen;
wordt automatisch aangekoppeld op Athena en op alle PC's die geïnstalleerd werden via de rollout en opgenomen zijn in het Active Directory domein. Drivemapping is:
\\files.ugent.be\<loginnaam>\shares
De S:-schijf komt overeen met G:\shares.
H:-schijf voor uw homedrive, persoonlijke schijfruimte;
wordt automatisch aangekoppeld op Athena en op alle PC's die geïnstalleerd werden via de rollout en opgenomen zijn in het Active Directory domein.
De H:-schijf komt overeen met G:\home.
W:-schijf voor uw persoonlijke webruimte
De W:-schijf is ook te vinden onder G:\WWW.

Windows 8 en 10

Let op: de computer moet correct aangesloten zijn op UGentNet . Dat wil zeggen dat u buiten UGentNet vooraf een VPN-verbinding moet opzetten.
  1. Klik op "Bureaublad".
  2. Klik op Windowstoets + E. Een verkenner venster opent.
  3. Klik in de werkbalk bovenaan op "Computer".
  4. Klik nu op "Netwerkverbinding maken".
  5. Kies bij 'Station:' een toegestane, nog niet gebruikte drive letter.
  6. Geef als 'Map:' (bijvoorbeeld) \\files.ugent.be\<loginnaam> in en klik op 'OK'.
  7. Als u een computer gebruikt die niet werd uitgerold door UGent vink dan 'Verbinding maken met andere referenties' aan.
  8. Zet voor uw loginnaam UGent\ bijvoorbeeld UGent\jpeeters

9. Vink "Opnieuw verbinding maken bij aanmelden" aan.
  10. Klik op "Voltooien".

Windows 7

Let op: de computer moet correct aangesloten zijn op UGentNet . Dat wil zeggen dat u buiten UGentNet vooraf een VPN-verbinding moet opzetten.
  1. Rechtsklik op "Start".
  2. Kies "Windows verkenner openen".
  3. Klik op "Extra" in de menubalk.
  4. Klik op "Netwerkverbinding maken...".
  5. Kies bij 'Station:' een toegestane, nog niet gebruikte drive letter.
  6. Geef als 'Map: (bijvoorbeeld) ' \\files.ugent.be\<loginnaam> in en klik op 'OK'.
  7. Als u een computer gebruikt die niet werd uitgerold door UGent vink dan 'Verbinding maken met andere referenties' aan.
    Zet voor uw loginnaam UGent\ bijvoorbeeld UGent\jpeeters
  8. Vink "Opnieuw verbinding maken bij aanmelden" aan.
  9. Kies hierna voor "Voltooien" en test of de verbinding werkt.

Mounten op een Mac (MacOS X of hoger)

Let op: de computer moet correct aangesloten zijn op UGentNet . Dat wil zeggen dat u buiten UGentNet vooraf een VPN-verbinding moet opzetten.
  • Mac OS X gebruikt geen schijfletter ("drive letter") maar een schijfnaam om naar een gemounte (netwerk)schijf te verwijzen.

• Op een Mac moet U elke netwerkschijf elk apart mounten.

Op deze manier kunt u uw netwerkschijven rechtstreeks bereiken:

smb://<loginnaam>@files.ugent.be/<loginnaam>/shares/<sharenaam>/

Verbinding met H-schijf maken:

smb://<loginnaam>@files.ugent.be/<loginnaam>/home/

Om verbinding te maken met een webshare geeft u het pad voor de H-schijf op en klikt u daarna op files.ugent.be en zo door naar de betreffende webshare.

Op Snow Leopard kan bij het uploaden van nieuwe documenten de foutmelding 'U hebt geen toegang tot bepaalde onderdelen' voorkomen. Dit is een probleem met de extended attributes.

Linux

Let op: de computer moet correct aangesloten zijn op UGentNet . Dat wil zeggen dat u buiten UGentNet vooraf een VPN-verbinding moet opzetten.

GnomeVFS (Gnome virtual file system)

• Hierbij kan de GNS files.ugent.be/ worden gebruikt. DFS link resolving werkt en het aanklikken van bijvoorbeeld home zal in de achtergrond files.ugent.be//home mounten een aanbieden aan de gebruiker.
  • files.ugent.be//home e.a. kunnen rechtstreeks worden gebruikt

Mounten op Ubuntu

Let op: de computer moet correct aangesloten zijn op UGentNet . Dat wil zeggen dat u buiten UGentNet vooraf een VPN-verbinding moet opzetten.
  • Kies in het hoofdmenu onder 'Bestanden' voor 'Verbinden met server'.
  • Vul in:
    • Server adres: 'smb://login@files.ugent.be/login/home' of 'smb://login@files.ugent.be/login/shares/sharename'
    • Click op 'Connect'
    • Geef uw UGent-wachtwoord op.

Opmerkingen

• Studenten die zich aanmelden op een DICT-werkstation (lees: een PC beheerd door DICT, bv. in de facultaire PC-knooppunten), zullen automatisch de drive-mapping krijgen:
    • H: de persoonlijke directory op de fileserver voor studenten
  • Op een PC wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hoofd- en kleine letters in bestandsnamen. Op een Unix-server is dat wel het geval. Dit heeft als gevolg dat bij het aanmaken van bestanden vanaf een PC de hoofd- en kleine letters wel gerespecteerd worden, maar dat de PC er geen onderscheid in maakt. Om problemen te vermijden zorgt u er dus steeds voor dat u unieke bestandsnamen gebruikt. Maak dus geen 2 bestanden aan, één met de naam File.Txt en één met de naam file.txt, want dat zorgt gegarandeerd voor problemen.