S/MIME: digitaal handtekenen of encrypteren van e-mail

Beschrijving voor Outlook en Mozilla Thunderbird.

Het bekomen van een certificaat

In eerste instantie heeft u een certificaat nodig. Dit kan u verkrijgen via een extern bedrijf of u kan zelf het certificaat aanmaken.

Belangrijk is dat u het certificaat op een veilige plaats bijhoudt en er rekening mee
houdt dat u het later nog kan nodig hebben, bv. bij aanschaf van een nieuwe PC.

Als voorbeeld kiezen wij voor een gratis certificaat bij Comodo. Na +/- een kwartier wordt uw certificaat toegestuurd. U moet het ophalen via Internet Explorer, want daar zal het certificaat geïnstalleerd worden.

Bij Outlook zal het certificaat na deze procedure normaal automatisch zijn geïnstalleerd.

Voor Mozilla Thunderbird moet u het certificaat nog exporteren vanuit internet explorer naar een veilige locatie op uw computer. Daarna kan u het importeren in Thunderbird en is het klaar voor gebruik.

Het uitwisselen van uw certificaat

Om geëncrypteerde mails te versturen moet u eerst over het certificaat beschikken van de correspondent met wie u encryptie wenst toe te passen. En omgekeerd dient deze persoon over uw certificaat te beschikken om u geëncrypteerde mails te kunnen versturen. Beide partijen sturen elkaar hiervoor eenvoudigweg een bericht met hun digitale handtekening.

Het versturen van geëncrypteerde mail

Om daadwerkelijk een versleuteld bericht te versturen, opent u in Outlook een nieuw bericht en kiest u voor de geadresseerde (niet uit de LDAP want daar worden geen certificaten bijgehouden, maar uit uw persoonlijke adresboek) en gaat u dan naar 'Beeld' - 'Opties' - 'Beveiligingsinstellingen' en daar kan u dan uw bericht digitaal handtekenen en/of versleutelen.

Om hetzelfde te doen in Mozilla Thunderbird opent u een nieuw bericht, kiest u voor de geadresseerde (uit uw persoonlijke adresboek, uit de LDAP zal het niet lukken, want daar worden geen certificaten bijgehouden) en klikt u op 'Opties' - 'Beveiliging' - 'Bericht versleutelen'.