VPN onder MacOS X

Opzetten en gebruik van Virtual Private Network met MacOS X (vanaf OSX 10.1.5)

Mac OS X vanaf 10.8: gebruik Cisco AnyConnect Secure Mobility

Zie de pagina Cisco AnyConnect Secure Mobility VPN Client.

Installatie Cisco VPN client op Mac (voor oudere versies)

De software is enkel geschikt voor MacOS X vanaf 10.1.5 (de cisco client 4.9 werkt ook op Leopard). Onderstaande beschrijving is gebaseerd op de versie OS X.4. Er kunnen zich kleine verschillen voordoen bij andere versies.

1. U kan de laatste versie van de vpnclient-software downloaden (9MB). Dit kan enkel na uw akkoord met de Verklaring inzake het gebruik van Cisco VPN-client. De software is beschikbaar als een .dmg bestand.
  2. Download ook het "UGent Configuratiebestand" (naar uw bureaublad).
  3. Er verschijnt automatisch een venster met 'Cisco VPN Client.mpkg' met de vraag het installatiepakket uit te voeren. Dubbelklik het icoon. Kies steeds 'Ga Door' en ga 'Akkoord' met de 'Software License Agreement'.
  4. In sommige gevallen komt het voor dat na het uitpakken van het archief, de file vpnclient-darwin-4.0.2.C-GUI-k9.dmg niet de extensie .dmg draagt en dus niet via dubbelklikken kan geopend worden. In dat geval zet u er zelf .dmg achter, waarna het openen wel lukt.
  5. Als doelvolume selecteert u 'Mac OS X.4' (of een andere versie indien het geval). Volg de verdere instructies.
    Klik op het hangslot als u de melding krijgt "You need an Administrator password to install the software" en geef een login/wachtwoord op van uw eigen Mac met administrator privileges.
  6. Als de installatie succesvol was, vindt u het pakket onder 'Applications' of 'Programs' (afhankelijk van uw versie) - 'VPNclient'. Start de client op.
  7. Om de VPN client te configureren moet u het UGent Configuratiebestand dat u net downloadde importeren. Kies 'Import' en selecteer het bestand 'UGent.pcf' dat u op uw bureaublad gedownload heeft.

Na het importeren van de file kunt u de VPN-verbinding onmiddellijk gebruiken .

Configuratie ingebouwde VPN-client op MacOSX Snow Leopard (10.6) en 10.7

1. Ga naar het Apple-teken in de linkerbovenhoek
  2. Systeemvoorkeuren - Netwerk
  3. Druk op het + teken in de rechteronderhoek van het kader
  4. Selecteer bij de interface 'VPN'
  5. Eronder klikt u 'Cisco IPsec' aan
  6. Dan klikt u 'maak' aan
  7. In het volgende kader tikt u bij 'Serveradres': rtrvpn.UGent.be in
  8. Eronder vult u gebruikersnaam en paswoord in
  9. Dan klikt u op 'Instellingen identiteitscontrole'
  10. Bij 'Gedeeld geheim' tikt u: cisco123
  11. Bij 'Groepsnaam': ipsecclient
  12. Klik 'OK'
  13. Vink 'Toon VPN-status in menubalk' aan.
  14. Klik 'Pas Toe'.