IP-registratie

• Elk toestel (PC, laptop, printer, Apple Macintosh, X-terminal, Werkstation,...) dat via bedraad netwerk op UGentNet wordt aangesloten, moet geregistreerd worden.
  • Uw toestel moet worden geregistreerd met de adresgegevens van uw "gewone" werkplek. Bij een permanente of langdurige verhuizing (vb. bij verbouwingen) moet u de IP-registratie aanpassen.
  • Na registratie wordt aan uw toestel (dynamisch) een IP-adres toegekend. Zonder een toegekend IP-nummer kan u NIET op het netwerk aansluiten.
  • De IP-registratie kan enkel via volgend online formulier: https://www.netadmin.UGent.be/ sleutel-icoon
  • Voorwaarde om het formulier te gebruiken is dat u in de LDAP bekend staat met uw telefoonnummer (voor UZ-personeel is een extra veldje voorzien) en dat er een vakgroepvoorzitter in uw vakgroep is.

Nieuwe IP-registratie

De persoon die de IP-registratie uitvoert, is automatisch de contactpersoon voor het toestel.

1. Vul in: Hostname

• Kan u zelf kiezen, tenzij anders afgesproken binnen uw departement of vakgroep. Gelieve een consistente naamgeving te volgen.
    • Bestaat uit minimaal vier en maximaal acht karakters. Begint met een letter. vb. ca60c082
    • De gekozen naam mag nog niet in gebruik zijn.

2. Klik het keuzerondje aan bij "Nieuw".

3. Klik op "Submit". Er verschijnt een nieuw stuk formulier.
    img alt here Bij elk veld kunt u het label aanklikken. Rechts verschijnt er dan uitleg over wat u dient in te vullen.

4. Vul het formulier in. Klik op "Submit" om de gegevens door te geven.

Bij het invullen van het formulier is het Ethernet-adres is het belangrijkste.

Het Ethernet-adres is uniek voor elke computer, u vindt het in de ip-configuratie van uw computer. U moet er voor zorgen dat er een utp-kabel is aangesloten en dat uw LAN-netwerkkaart actief is.
    Windows 8 en 8.1 : "windowstoets + r" - tik 'cmd' in de zoekbox - tik het commando ipconfig /all
    Windows Vista: Startknop - Alle programma's - Bureau-accessoires - opdrachtprompt - daar geeft u een rechtermuisklik op de opdrachtprompt en kiest u "uitvoeren als administrator" en geef daar het commando ipconfig /all op.
    Op Windows XP: U gaat naar 'Start' - 'uitvoeren' - daar tikt u "cmd" in - in het zwarte scherm tikt u het volgende in: "ipconfig /all" (vergeet hierbij de spatie niet) - druk op "Enter" en dan krijgt u de Windows ip-configuratie.

• IP-registratie van een toestel dat zowel via bedraad netwerk als draadloos kan werken: vul beide hardware adressen in (Ethernetadres + Wireless Ethernetadres (MAC-adres)).
    • IP-registratie van een toestel dat enkel draadloos kan werken (deze registratie VERVALT; is niet verplicht meer; was voorheen noodzakelijk voor draadloze aansluiting op eduroam (of UGentWPA) voor personeel): vul enkel het Wireless Ethernetadres (MAC-adres) in. Gebruik de handleiding van uw toestel of zoek op "MAC-adres opzoeken" voor uw toestel.

5. Na verwerking van de IP-registratie wordt het IP-rapport per e-mail naar de contactpersoon gestuurd.

6. Configureer uw toestel zodat de IP-instellingen (IP-adres en DNS-serveradres) automatisch worden toegewezen. Dit is meestal standaard het geval. img alt here Eventueel moet de configuratie aangepast worden zodat automatisch een IP-adres wordt toegewezen.

7. Voorzie het toestel ook van een label.

IP-registratie wijzigen

De persoon die de IP-registratie wijzigt, wordt automatisch de contactpersoon voor het toestel.

• Vul de Hostname (zonder ".ugent.be") of het IP-adres in.

Als u die niet kent kunt u eerst het toestel in kwestie opzoeken. Vul bij "Lijst van computers met als Contact-persoon" de (voornaam en) familienaam van de contactpersoon in en klik op 'SEARCH'.

• Klik het keuzerondje aan bij "Wijziging".

• Klik op "Submit". Er verschijnt een nieuw stuk formulier.

• Vul de wijzigingen in het formulier in. Klik op "Submit" om de gegevens door te geven.
    img alt here Ook al heeft u niks gewijzigd, als u op "Submit" klikt wordt u de contactpersoon voor het toestel.

Uitzondering

Alleen voor toestellen opgesteld in het IIC (enige uitzondering!), kan/dient de aanvraag te gebeuren via het IP-aanvraagformulier pdf icoon.
Fax (09 264) 4994