Microsoft Intune

DICT gebruikt Microsoft Intune om de Windows toestellen van UGent-medewerkers centraal te beheren. Op deze pagina verzamelen we alle informatie over deze dienst voor eindgebruikers.

Wat & hoe

Microsoft Intune is een cloud-gebaseerde dienst voor mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM).
Concreet houdt dit in:

Zero-touch delivery

Dankzij Intune is bij de aankoop van nieuwe toestellen "zero-touch delivery" mogelijk. Je nieuwe laptop is "UGent-ready" en gebruiksklaar bij levering. Wie vandaag een nieuwe laptop of desktop met standaardconfiguratie bestelt via de Dell Premier catalogus krijgt daarom automatisch, zonder meerprijs, Windows Autopilot en Windows 11 Pro.

Wie niet voor een standaardconfiguratie kiest en zijn eigen Windows toestel samenstelt, dient bij bestelling zelf Windows Autopilot en Windows Pro te selecteren, zodat het toestel ook in Intune geregistreerd kan worden.

Kies onder "Windows AutoPilot" voor "AutoPilot" en geef ook de UGent "Tenant ID" en "Domein" in:

Tenant ID:
d7811cde-ecef-496c-8f91-a1786241b99c

Domein
ugentbe.onmicrosoft.com

Software

Wat betreft de software die standaard op Intune-geregistreerde toestellen wordt aangeboden wordt het As Default As Possible (ADAP)-principe gehanteerd.

Er wordt dus geen waslijst aan modules, plug-ins, achtergronden en lettertypes geïnstalleerd. De gebruiker hoeft vooraf geen (of zo weinig mogelijk) keuzes te maken. Zo wordt de naam van het toestel automatisch gekozen en wordt de taal standaard op Engels gezet (kan uiteraard achteraf aangepast worden).

Software wordt onderverdeeld in volgende categorieën:

• Basis: Windows en standaard kantoorsoftware zoals browsers, Office 365, Adobe Reader, Cisco VPN client, Citrix Receiver,...
  • Company Portal: verzameling van alle UGent-gelicentieerde software en andere veel gebruikte pakketten
  • Vrij: zelf geïnstalleerde applicaties, waarvoor de eindgebruiker, vakgroep of dienst over licentie beschikt of gratis software

Veelgestelde vragen