ICT-wegwijzer voor studenten

Op deze pagina vind je een overzicht van de ICT-diensten voor studenten. Ben je medewerker? Check dan de ICT-wegwijzer voor medewerkers.

De Directie Informatie- en Communicatietechnologie (DICT) is verantwoordelijk voor ICT aan de Universiteit Gent. De ruim 100 medewerkers van de directie staan in voor duurzame ICT-infrastructuur, -applicaties én ondersteuning.


UGent-account & wachtwoord

Ben je een nieuwe student? Dan ontvang je na inschrijving een e-mail met een link om jouw UGent-account te activeren en een wachtwoord in te stellen.

Athena (softwareplatform)

Via het softwareplatform Athena heb je toegang tot alle applicaties waarvoor UGent een licentie heeft. Met je UGent-account start je deze apps op zonder ze eerst op je eigen computer te moeten installeren.

Dataopslag

Voor zowel studenten, personeelsleden als onderzoekers zijn er aan de UGent verschillende mogelijkheden voor dataopslag.
Een overzicht vind je op deze pagina.

Studenten hebben toegang tot twee netwerkschijven:

Daarnaast kan je ook OneDrive for Business gebruiken om overal en van op eender welk toestel toegang te hebben tot je bestanden.

E-mail

Jouw UGent e-mailadres heeft volgende opbouw: voornaam.naam@UGent.be.

Helpdesk

Voor alle ICT-problemen contacteer je de DICT Helpdesk via DICT Helpme.

Hulp nodig met Oasis, Ufora of heb je een andere vraag over niet-IT-gerelateerde zaken? Check het overzicht met alle verschillende helpdesks.

Informatieveiligheid

DICT doet er alles aan om een IT-veilige werk- en studeerplek te garanderen en de vele cyberdreigingen onder controle te houden. Maar informatiebeveiliging is een verantwoordelijkheid van alle UGent’ers, dus ook van elke student. Wees je daarom bewust van de gevaren online en volg minstens onderstaande basisregels op. Veilig werken met IT-middelen spaart immers heel wat tijd en moeite uit.

Hoe kan jij helpen?

Internettoegang

In de gebouwen van de UGent kan je draadloos surfen via het WiFi-netwerk Eduroam.

Verblijf je in een studentenhome? Dan beschik je over een snelle internetverbinding van Studenten Internet via kabel of wifi.

Je eigen website

Via de W:-netwerkschijf kan je een persoonlijke website opzetten.

Laptop

Als student aan de Universiteit Gent heb je een laptop nodig. Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studies aan de UGent? Op deze pagina vind je alvast een aantal richtlijnen en tips.

Multi-factor authenticatie (MFA)

Multi-factor authenticatie (MFA) is een manier om je UGent-account extra te beveiligen. Bij het aanmelden geef je niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in, maar ook een tweede factor.

Multimedia (lesopnames, livestreaming, ...)

Meer weten over lesopnames, live streaming en Zoom? Check het overzicht:

Oasis (studentenadmistratie)

Oasis staat voor Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem. Met deze webapplicatie kunnen studenten alle informatie over hun inschrijving en curriculum bekijken en aanpassen. Via Oasis kan je ook je herinschrijving regelen en allerlei attesten opvragen.

Office 365

Via Office 365 heb je altijd en van om het even welk toestel toegang tot jouw Office-toepassingen. In de Office 365-suite steken onder meer Outlook, OneNote, Word, Excel, PowerPoint en OneDrive.

PC-lokalen

In alle faculteiten en op enkele centrale locaties zijn er PC-lokalen ingericht. De meeste PC-lokalen zijn zowel geschikt voor klassikaal onderwijs als voor vrije oefening. Je kan er ook printen, kopiëren en scannen.

Studentenportaal

UGent student? Op het studentenportaal vind je alle info over je studies en het studentenleven. Via het portaal blijf je ook op de hoogte van wat er reilt en zeilt aan onze universiteit.

Ufora (digitale leeromgeving)

Ufora is de officiële digitale leeromgeving van de UGent. Studenten vinden er lesmateriaal en informatie en het is ook een belangrijk communicatieplatform.


top