ICT-wegwijzer voor studenten

Deze pagina geeft een overzicht van de ICT-diensten voor studenten. Ben je medewerker? Lees dan de ICT-wegwijzer voor medewerkers.

De Directie Informatie- en Communicatietechnologie (DICT) is verantwoordelijk voor ICT aan de Universiteit Gent. De ruim 100 medewerkers van de directie dragen bij aan de globale doelstelling van UGent door ICT voor denkers aan te bieden. Dit houdt zowel duurzame ICT-infrastructuur en -applicaties, ICT-ondersteuning en het mogelijk maken van innovatie via de nieuwste technologieën in.

Athena: software in the cloud

Via dit softwareplatform heb je toegang tot alle applicaties waarvoor UGent een licentie heeft. Met je UGent-account kan je deze apps opstarten op om het even welke pc. Wil je AutoCad, LabVIEW, Oracle, SPSS, Van Dale, Adobe Reader ... en nog zoveel meer applicaties gebruiken? Meer informatie hier.

Informatieveiligheid

DICT doet er alles aan om een IT-veilige werk- en studeerplek te garanderen en de vele cyberdreigingen onder controle te houden. Maar informatiebeveiliging is een verantwoordelijkheid van alle UGent’ers, dus ook van elke student. Wees je daarom bewust van de gevaren online en volg minstens onderstaande basisregels op. Veilig werken met IT-middelen spaart immers heel wat tijd en moeite uit.

Hoe kan jij helpen?

Dataopslag

Samen met jouw account krijg je ook voldoende schijfruimte om gegevens op te slaan. Standaard krijg je toegang tot twee netwerkschijven (= gedeelde online locaties):

Het voordeel van bestanden te bewaren op een netwerkschijf is dat alle data dagelijks wordt geback-upt. Zo gaan je documenten zeker niet verloren. Om de netwerkschijven te gebruiken, koppel je deze eerst aan. Lees hier hoe je dit doet. Elke pc heeft ook een lokale schijf (meestal gekend als C:- schijf), maar we raden het gebruik hiervan af.

Daarnaast kan je ook OneDrive for Business gebruiken om overal en van op eender welk toestel toegang te hebben tot je bestanden.

Je eigen website

Via de W:- schijf kan je een persoonlijke website opzetten. Deze heeft steeds een standaard URL: http://users.ugent.be/~loginnaam
Check het stappenplan voor het maken van een eigen website.

E-mail

Jouw UGent e-mailadres heeft volgende opbouw: voornaam.naam@UGent.be.

Kijk hier hoe je toegang krijgt tot jouw e-mail en hoe je jouw e-mailtoepassing kan instellen.

Helpdesk

Voor alle ICT-problemen is er één contactpunt: de DICT Helpdesk.

Werkt één van jouw UGent-applicaties niet, heb je nog geen UGent-account of vermoed je dat je een e-mail met computervirus kreeg? Contacteer de DICT Helpdesk!

Hulp nodig met Oasis, Ufora of heb je een andere vraag over niet-IT-gerelateerde zaken? Check het overzicht met alle verschillende helpdesks.

Ufora

Ufora is de officiële digitale leeromgeving van de UGent. Studenten vinden er informatie en onderwijsmateriaal en het is ook een belangrijk communicatieplatform.

Surf naar de Ufora-site voor handleidingen en extra informatie.

Oasis

Oasis staat voor Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem. Met deze webapplicatie kunnen studenten alle informatie over hun inschrijving en curriculum bekijken en aanpassen. Via Oasis kan je ook je herinschrijving regelen en allerlei attesten opvragen.

Surf naar de Oasis-pagina voor meer info.

Office 365

Via Office 365 heb je altijd, van overal en van om het even welk toestel toegang tot jouw Office 2019-toepassingen. Enkele van de programma's die beschikbaar zijn in de Office 365-suite: Outlook, OneNote, Word, Excel, PowerPoint en OneDrive.

PC-lokalen

In alle faculteiten en op enkele centrale locaties zijn er PC-lokalen ingericht. De meeste PC-lokalen zijn zowel geschikt voor klassikaal onderwijs als voor vrije oefening. Je kan er ook printen, kopiëren en scannen.

UGent-account

Ben je een nieuwe student? Dan ontvang je na inschrijving een e-mail met een link om jouw UGent-account te activeren. Klik op de link om jouw paswoord in te stellen.

Heb je problemen met jouw UGent-account? Neem dan contact op met de DICT Helpdesk.

Internet

In de gebouwen van de UGent kan je draadloos surfen via het WiFi-netwerk Eduroam.

Verblijf je in een studentenhome? Dan beschik je over een snelle internetverbinding van Studenten Internet via kabel of wifi.

Homes Groningen, Uppsala, Göttingen, Canterbury en Heymans

Via UTP-kabel: aanmelden op hotspot.studenteninternet.be met je UGent-account, waarbij je gebruikersnaam eindigt op @ugent.be

WiFi: verbinden met eduroam en aanmelden met je UGent-account, waarbij je gebruikersnaam eindigt op @ugent.be

Homes Astrid, Bertha, Boudewijn, Fabiola en Vermeylen

Via UTP-kabel: Gebruik je voucher als betaaloptie op studenteninternet.be om een account aan te maken

WiFi:

Meer info op https://www.ugent.be/student/nl/meer-dan-studeren/huisvesting/studenteninternet.htm