ICT-wegwijzer voor studenten

Deze pagina geeft een overzicht van de ICT-diensten voor studenten. Ben je medewerker? Lees dan de ICT-wegwijzer voor medewerkers.

DICT (Directie Informatie- en Communicatietechnologie) is verantwoordelijk voor ICT in de Universiteit Gent. De meer dan 100 DICT-medewerkers dragen bij aan de globale doelstelling van UGent door ICT voor denkers aan te bieden. Dit houdt zowel duurzame ICT-infrastructuur en -applicaties, ICT-ondersteuning en het mogelijk maken van innovatie via de nieuwste technologieën in. Meer weten over of contact opnemen met DICT? Surf naar de DICT-homepage.

Athena: jouw toegang tot software

Via dit softwareplatform heb je toegang tot alle online applicaties waarvoor UGent een licentie heeft. Je kan deze applicaties opstarten vanaf iedere pc met jouw UGent-account.

Wil je Adobe, AutoCad, LabVIEW, Oracle, SPSS, Van Dale,...en nog zoveel meer applicaties gebruiken? Extra informatie vind je hier.

Databeveiliging

DICT doet er alles aan om een veilige werkplek te garanderen en de vele cyberaanvallen af te slaan. Maar, databeveiliging is de verantwoordelijkheid van alle UGent-medewerkers. Het bewustzijn over informatiebeveiliging en het naleven van enkele basisregels hieromtrent, zou deel moeten uitmaken van jouw professionele levensstijl. Dit leidt uiteindelijk tot een win-winsituatie: het vermijden van ICT-beveiligingsproblemen spaart jou, jouw collega's en de UGent heel wat tijd en middelen uit.

Hoe kan je helpen?

Dataopslag

Samen met jouw account krijg je ook voldoende netwerkruimte om gegevens op te slaan. Standaard krijg je toegang tot twee netwerkschijven (= gedeelde online locaties):

Het voordeel van bestanden te bewaren op een netwerkschijf is dat alle data dagelijks wordt geback-upt. Zo gaan je documenten zeker niet verloren. Om de netwerkschijven te gebruiken, koppel je deze eerst aan. Lees hier hoe je dit doet. Elke pc heeft ook een lokale schijf (meestal gekend als C:- schijf), maar we raden het gebruik hiervan af.

Daarnaast kan je ook OneDrive for Business gebruiken om overal en van op eender welk toestel toegang te hebben tot je persoonlijke, werkgerelateerde bestanden.

Eigen website

Via de W:- schijf kan je een persoonlijke website opzetten. Deze heeft steeds een standaard URL: http://users.ugent.be/~loginnaam
Check het stappenplan voor de creatie van een eigen website.

E-mail

Jouw UGent e-mailadres heeft volgende opbouw: voornaam.naam@UGent.be.

Kijk hier hoe je toegang krijgt tot jouw e-mail en hoe je jouw e-mailtoepassing kan instellen.

Helpdesk

Voor alle ICT-problemen is er één contactpunt: de DICT Helpdesk. Werkt dus één van jouw UGent-applicaties niet, heb je nog geen UGent-account of vermoed je dat je een e-mail met computervirus kreeg? Contacteer DICT!

Helpdesk DICT

E-mail: helpdesk@UGent.be
Tel.: 09 264 4747
http://helpdesk.ugent.be
openingsuren

Heb je een inhoudelijke vraag (vb. hoe je cursussen beheren met Ufora?)
Contacteer dan, afhankelijk van de vraag, één van volgende diensten:

Ufora

E-mail: ufora@UGent.be
Tel.: 09 264 85 70
https://ufora.ugent.be

Oasis

E-mail: helpdesk.oasis@UGent.be
Tel.: 09 264 98 08
https://www.ugent.be/student/nl/ict/oasis

Ufora

Ufora is de nieuwe online leeromgeving van UGent die de communicatie tussen lesgevers en studenten vergemakkelijkt. Je vindt er informatie en onderwijsmateriaal, de toetsomgeving Curios, een cursusbeheersysteem, enz.

Surf naar de Ufora-site voor handleidingen en extra informatie.

Oasis

Oasis staat voor Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem. Kortweg komt het erop neer dat je via Oasis alle informatie over jouw inschrijving en curriculum kan bekijken. Ook herinschrijven en het afprinten van attesten kan via deze applicatie.

Surf naar de Oasis-pagina.

Office 365

Via Office 365 heb je altijd, van overal en van om het even welk toestel toegang tot jouw Office 2016-toepassingen. Enkele van de programma's die beschikbaar zijn in de Office 365-suite: Outlook, OneNote, Word, Excel, PowerPoint en OneDrive.

PC-lokalen

In alle faculteiten en op enkele centrale locaties zijn er PC-lokalen ingericht. De meeste PC-lokalen zijn zowel geschikt voor klassikaal onderwijs als voor vrije oefening. Je kan er ook printen, kopiëren en scannen.

UGent-account

Ben je een nieuwe student? Dan ontvang je na inschrijving een e-mail met een link om jouw UGent-account te activeren. Klik op de link om jouw paswoord in te stellen.

Heb je problemen met jouw UGent-account? Neem dan contact op met de DICT Helpdesk.

UGentNet

Om toegang te krijgen tot het volledige netwerk van UGent moet je eerst een VPN-verbinding opzetten. Dit zorgt ervoor dat je snel en veilig kan surfen. In een heel aantal UGent-gebouwen kan je ook draadloos surfen (WiFi).

Verblijf je in studentenhome Astrid, Bertha, Boudewijn, Fabiola of Vermeylen? Dan heb je rechtstreeks toegang tot volgende applicaties: wachtwoord.UGent.be, DICT Helpdesk, Athena, Ufora en webmail. Voor alle andere applicaties moet je eerst een VPN-verbinding opzetten of jouw internetbrowser openen via Athena, ook om externe sites te contacteren.

In de studentenhomes Canterbury, Göttingen, Groningen en Uppsala (Kantienberg) is er en studenteninternet. Dat betekent dat je een VPN-verbinding nodig hebt of via Athena moet aanloggen om toegang te krijgen tot UGentNet. Om naar externe sites te surfen is geen VPN nodig