Deze pagina geeft een overzicht voor medewerkers. Bent u student? Lees dan ICT-wegwijzer voor studenten.
DICT (directie Informatie- en Communicatietechnologie) is verantwoordelijk voor ICT in de Universiteit Gent. De meer dan 100 DICT-medewerkers dragen bij aan de globale doelstelling van UGent door ICT voor denkers aan te bieden. Dit houdt zowel duurzame ICT-infrastructuur en -applicaties, ICT-ondersteuning en het mogelijk maken van innovatie via de nieuwste technologieën in. Meer weten over of contact opnemen met DICT? Surf naar de DICT-homepage.
Een pc, een printer of andere ICT-benodigdheden aankopen? Dit kan bij de leveranciers met wie UGent een raamovereenkomst heeft. Sommige ICT-artikels zijn ook (gratis) in onze DICT Shop verkrijgbaar. De DICT Shop zorgt bovendien voor de recyclage van oud computermateriaal.
Meer informatie op http://helpdesk.ugent.be/extra/aankopen.php.Via Apollo kan je administratieve zaken opvolgen. Denk maar aan het opvragen van jouw loonbrief, het indienen van verlofaanvragen, het registreren van fietskilometers, het opvolgen van evaluaties en het inschrijven voor opleidingen. Apollo is jouw e-HR.
Meer informatie vind je hier.
Via dit softwareplatform heb je toegang tot alle online applicaties waarvoor UGent een licentie heeft. Je kan deze applicaties opstarten vanaf iedere pc met jouw UGent-account.
Wil je Adobe, AutoCad, LabVIEW, Oracle, SPSS, Van Dale,...en nog zoveel meer applicaties gebruiken? Extra informatie vind je hier.
Universitaire zalen, lokalen en auditoria kan je reserveren via Centauro (Centraal Auditorium- en Roosteringsbeheer).
Meer informatie vind je op http://centauro.ugent.be.
Curios is onze toets- en surveyomgeving: van het opstellen van multiple choice examens tot zelftesten en enquêtes.
Nieuwsgierig? Meer informatie vind je hier.
DICT doet er alles aan om een veilige werkplek te garanderen en de vele cyberaanvallen af te slaan. Maar, databeveiliging is de verantwoordelijkheid van alle UGent-medewerkers. Het bewustzijn over informatiebeveiliging en het naleven van enkele basisregels hieromtrent, zou deel moeten uitmaken van jouw professionele levensstijl. Dit leidt uiteindelijk tot een win-winsituatie: het vermijden van ICT-beveiligingsproblemen spaart jou, jouw collega's en de UGent heel wat tijd en middelen uit.
Hoe kan je helpen?
Samen met jouw account krijg je ook voldoende netwerkruimte om gegevens op te slaan. Standaard krijg je toegang tot twee netwerkschijven (= gedeelde online locaties):
Het voordeel van bestanden te bewaren op een netwerkschijf is dat alle data dagelijks wordt geback-upt. Zo gaan je documenten zeker niet verloren. Om de netwerkschijven te gebruiken, koppel je deze eerst aan. Lees hier hoe je dit doet. Elke pc heeft ook een lokale schijf (meestal gekend als C:- schijf), maar we raden het gebruik hiervan af.
Daarnaast kan je ook OneDrive for Business gebruiken om overal en van op eender welk toestel toegang te hebben tot je persoonlijke, werkgerelateerde bestanden.
Via de W:- schijf kan je een persoonlijke website opzetten. Deze heeft steeds een standaard URL: http://users.ugent.be/~loginnaam
Check het stappenplan voor de creatie van een eigen website.
Jouw UGent e-mailadres heeft volgende opbouw: voornaam.naam@UGent.be.
Kijk hier hoe je toegang krijgt tot jouw e-mail en hoe je jouw e-mailtoepassing kan instellen.
Voor alle ICT-problemen is er één contactpunt: de DICT Helpdesk. Werkt dus één van jouw UGent-applicaties niet, laat jouw toetsenbord het afweten, heb je nog geen UGent-account of vermoed je dat je een e-mail met computervirus kreeg? Contacteer DICT! Helpdesk DICTE-mail: helpdesk@UGent.be
Heb je een inhoudelijke vraag (vb. hoe facturen ingeven zonder bestelbon?) ApolloE-mail: dpo@ugent.be
CentauroE-mail: auditoria@UGent.be
|
CuriosE-mail: curios@UGent.be
HPCE-mail: hpc@ugent.be
UforaE-mail: ufora@UGent.be
SAPE-mail: dfin@ugent.be
|
Wil je jouw ICT-vaardigheden verder verbeteren? DICT organiseert regelmatig opleidingen.
Vragen? Bel naar de DICT helpdesk.
Ufora is de nieuwe online leeromgeving van UGent die de communicatie tussen lesgevers en studenten vergemakkelijkt. Je vindt er informatie- en onderwijsmateriaal, de toetsomgeving Curios, een cursusbeheersysteem, enz.
Surf naar de Ufora-site voor handleidingen en extra informatie.
Via Office 365 heb je altijd, van overal en van om het even welk toestel toegang tot jouw Office 2016-toepassingen. Enkele van de programma's die beschikbaar zijn in de Office 365-suite: Outlook, OneNote, Word, Excel, PowerPoint en OneDrive.
In alle faculteiten en op enkele centrale locaties zijn er PC-lokalen ingericht. De meeste PC-lokalen zijn zowel geschikt voor klassikaal onderwijs als voor vrije oefening. Je kan er ook printen, kopiëren en scannen.
Wil je aankopen, verkopen, onkosten inbrengen, enz.? Alle financiële administratie van de UGent gebeurt in SAP. Aanloggen in SAP kan via Athena.
Het HPC-UGent team van DICT voorziet centraal services, training en ondersteuning op het gebied van scientific
computing. En dit voor onderzoekers van UGent, industrie en andere kennisinstellingen.
Meer info op https://www.ugent.be/hpc
Om je toe te laten jouw werktijd optimaal te organiseren en een betere privé/werkbalans mogelijk te maken, stimuleert UGent telewerken/flexwerken. Lees meer over de benodigde ICT-tools en het maken van internetverbinding op verschillende locaties.
Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot netwerk van UGent: met een UTP-kabel (vaste werkpost), draadloos of via een VPN-verbinding voor locaties buiten UGent
OPGELET: wil je via een UTP-kabel connecteren, vraag dan eerst een IP-nummer aan via jouw lokale ICT-verantwoordelijke.
Als nieuw personeelslid ontvang je jouw accountgegevens (loginnaam, wachtwoord en e-mailadres) op jouw persoonlijk e-mailadres.
Via het intranet ben je een klik verwijderd van informatie over alle UGent-afdelingen. Ook van DICT. Surf naar de DICT-pagina en kom meer te weten over hoe we door te bouwen, ondersteunen en vernieuwen bijdragen aan de UGent-doelstellingen :