Proctoring tijdens examens in PC-klassen

DICT biedt in de PC-klassen een aantal 'proctoring'-tools om toezicht te houden tijdens examens. Lesgevers zijn evenwel niet verplicht om hiervan gebruik te maken.

Het oude systeem, de zogenaamde 'examenmodus', is niet langer bruikbaar sinds een aanpassing in het authenticatiesysteem van de UGent. Gezien studenten nu met een tweede factor moeten aanmelden in de cloud, kan het netwerk niet meer afgesloten worden zoals voorheen. Ook andere toepassingen in de cloud, zoals Ufora, konden in de oude 'examenmodus' niet aangeboden worden.
Via onderstaande alternatieven is het wel mogelijk om toezicht te houden tijdens de examens en optioneel toegang tot internet te beperken tot enkel de toegelaten websites.

NetSupport School

In een aantal PC-klassen is NetSupport School beschikbaar.
NetSupport School is een 'Classroom Management' applicatie die toelaat om vanop de lesgever PC de studenten PC's in de klas te beheren.
Onder meer het volgende is mogelijk:
De Internet-toegang blokkeren tijdens een examen kan als volgt:

NetSupport School is beschikbaar in volgende PC-klassen:

Meer info over NetSupport School:
Belangrijkste functies
Korte handleiding
Uitgebreide handleiding
NetSupport School resources: video tutorials, blogs, handleidingen,...

Proctorio

Examens die gestart worden vanuit Ufora Tests of Curios kunnen gebruik maken van de remote proctoring tool 'Proctorio'. Proctorio laat toe om alle activiteiten die de student uitvoert tijdens het examen op te nemen en beschikbaar te maken aan de examinator voor inspectie achteraf. Ook de schermactiviteiten worden opgenomen.
Examens met Proctorio moeten vanuit Google Chrome worden gestart.

Indien de examenopgave op een andere manier beschikbaar wordt gesteld aan de studenten, bijvoorbeeld via een downloadlink of op papier, kan hiervoor een leeg examen aangemaakt worden in Ufora Tests of Curios. Dit lege examen heeft dan enkel als doel om Proctorio te activeren. Van zodra de studenten het lege examen hebben geopend en Proctorio hebben geactiveerd, kunnen ze vervolgens het examen downloaden vanop een andere locatie en verder werken in de toegelaten applicaties.

Meer info over examens met Proctorio via Ufora Tests of via Curios.

Bij het aanmaken van een examen in Curios dient u volgende opties te kiezen indien het examen plaatsvindt in een PC-klas:

Inloggen op de PC's en UGent webtoepassingen

Studenten moeten op de PC's inloggen met hun persoonlijk UGent account.
Om aan te melden op de PC zelf is geen Multi-factor authenticatie (MFA) nodig.
Tijdelijke examenaccounts worden niet meer aangeboden.

Om aan te melden op de webtoepassingen van de UGent, zoals Ufora, Athena, Curios, OneDrive,... is Multi-factor authenticatie (MFA) wel noodzakelijk.
Bijgevolg hebben studenten hun gsm of smartphone nodig tijdens het examen.

Enkele tips voor het gebruik va MFA bij zwakke GSM/4G dekking in een PC-klas: Meer info: MFA.

Toegang tot de Home-drive en OneDrive

Vanop de PC's in de examenklassen hebben de studenten niet rechtstreeks toegang tot hun Home-drive of OneDrive.
De netwerkschijven (H:, S: en T:) worden immers niet gemount en de OneDrive client op de PC's is uitgeschakeld, met uitzondering van de lesgever-PC.
Tijdens open-boek examens kunnen studenten onedrive.ugent.be openen via een browser en hun home-drive benaderen via Explorer op Athena.

Beschikbaar stellen en terug opladen van het examen

Bij voorkeur worden examens beschikbaar gemaakt via Ufora Tests of opgesteld in Curios.
Via Ufora Tests is het mogelijk om de examenopgave in bijvoorbeeld een Word document als downloadlink beschikbaar te maken. Op het einde van het examen kunnen de studenten het ingevulde examen terug opladen naar Ufora Tests.

Tips